Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата не плаща на ТЕЦ-а на Доган: Повторно уточнение 3 месеца по-късно

15 юли 2024, 13:52 часа • 4820 прочитания

От 2023 година до настоящия момент държавата не е плащала нищо за произведен ток на ТЕЦ Варна. Това казва служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Малинов отговори на въпрос на депутатите от ПП-ДБ Стела Николова и Мартин Димитров.

Държавни пари за ТЕЦ Варна

Както е добре известно, ТЕЦ-ът е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган: Как да си купим ТЕЦ… Варна? Разкрития на Антикорупциония фонд (ВИДЕО). Въпросът на депутатите сега е заради дълговете на централата към "Булгаргаз" - също държавно предприятие. В началото на април, 2024 година, предишният енергиен министър Румен Радев призна, че ТЕЦ-ът на Доган дължи 37 млн. лв. на "Булгаргаз" и има изпълнителен лист за събирането му от октомври, 2023 година насам. Дългът е обезпечен – и към 1 април, 2024 година, когато стана ясно каква е ситуацията по думите на Радев, той казва, че централата и държавното предприятия преговарят за разсрочено плащане.

В отговора си сега Малинов уточнява, че от 23 юли, 2023 година ТЕЦ Варна е изключен от регистъра с доставчици на балансиращи услуги и договорът с ЕСО (Електроенергиен системен оператор) е прекратен. Това значи, че централата не получава пари за ток, който държавата "включва" при пиково потребление и трябва бързо да има задоволяване на търсенето. ТЕЦ-ът е на газ и включването му става бързо – именно затова беше изгодно технологично да е мощност за студен резерв. А служебният енергиен министър добавя и, че ТЕЦ Варна не е произвеждал ток от януари, 2022 година насам.

СНИМКА: БГНЕС

Предишният енергиен министър Румен Радев каза през пролетта, че ЕСО няма вече плащания към ТЕЦ Варна и затова не може да има евентуално прехващане на пари, за да се погаси част или дори целия дълг на централата към "Булгаргаз". Именно за евентуално прехващане на пари заради дълговете към "Булгаргаз" на централата на Доган питат Николова и Димитров – ако ТЕЦ-ът е балансираща мощност и колко пари му е платила държавата за 2023 година и първата половина на 2024 година, които биха могли да отидат директно в "Булгаргаз" за плащане на дълга.

ОЩЕ: Най-яките вицове за ДПС, които чух

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес