Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нито диня, нито краставица - как мелотрията може да допринесе за биоразнообразието? (СНИМКИ)

10 юли 2024, 11:11 часа • 2755 прочитания

Климатичните промени изправя пред различни предизвикателства фермерите и производителите на храни в България. Основните сред тях са нестабилните метеорологични модели, недостигът на вода, натискът от вредители и болести и не на последно място – здравето на почвата.

Непредсказуемост

Непредсказуемите метеорологични модели могат да доведат до провал на реколтата, загуба на производителност и повишена чувствителност към болести. Домашните производители и дребните фермери трябва да се адаптират, като изберат устойчиви сортове култури и използват защитни мерки, като покривала на редовете и оранжериите.

Валежите

От друга страна, променящите се модели на валежите и увеличеното изпарение, поради по-високите температури, оказват натиск върху водните ресурси. Събирането на дъждовна вода, ефективните техники за напояване и устойчивите на суша култури са от съществено значение за смекчаване на тези предизвикателства.

Вредители

Друг негативен фактор, свързан с повишаващите се температури, е, че те могат да създадат благоприятни условия за вредители и болести. Техниките за интегрирано управление на вредителите (IPM), смесени култури и използването на полезни насекоми могат да помогнат за минимизиране на необходимостта от химически интервенции.

Почвата

И на на последно място, изменението на климата засяга структурата и състава на почвата. Редовното тестване на почвата, като ротация на културите и покривни култури, са от решаващо значение за поддържане на плодородието на почвата, пише в своя статия Климатека.

Снимка: iStock

Какво представлява мелотрията?

Не е съвпадение, че растението често е наричано мини диня. Неговите малки плодове, които са не повече от 3 см дълги и 2 см широки, имат много подобен цвят: тъмнозелени ивици минават по светлозелен фон. Ако откъснете плода и го покажете отделно от растението, това наистина е мини-диня. А мелотрията расте и под формата на дълга, стелеща се лиана, която много напомня на тази на динята.

Краставица или диня?

Въпреки това, ако опитате плода, той напомня този на краставицата. И в надлъжен разрез има две половини, подобни на половинките на краставица. И миризмата е много подобна. Само белите семки приличат по формата си на тези от динята. Поради това сходство растението има много популярни имена: „мексиканска миниатюрна диня“, „миша диня“, „мексиканска кисела краставица“, „африканска краставица“, „краставица колибри“, както и „кукамелон“ „ пепкин“ и „миши пъпеш“.

Въпреки факта, че Melothria scabra не е нито диня, нито краставица, тя все пак има нещо общо с тези култури – принадлежи към семейството на тиквите. Мелотрията има отделен род – Melothria, който включва около 166 вида, повечето от които не са годни за консумация.

Melothria scabra е родом от Централна Америка. Там расте като доста агресивен плевел. Разстилайки се по земята и катерейки се върху подпори, лианата е способна да подтисне другите култури. Благодарение на топлия климат там, тя е многогодишно растение и се размножава не само чрез семена, но и чрез грудки.

Листата на растението са космати, триъгълни, трисегментирани, с остри краища на сегментите. Растението дава както мъжки, така и женски цветове. В същото време те са лесни за разграничаване: първите са подредени един по един и цъфтят по-рано, вторите са събрани по няколко и цъфтят по-късно. Формата на цветовете е фуниевидна и са жълти на цвят. Стъблата се развиват бързо, като през сезона достигат до повече от 3 м. На корените на растението се образуват доста големи грудки, тежащи до 400 гр., подобни на сладки картофи. По този начин добивът на храст е до 6 кг „краставици“ и около 6 кг грудки.

Какви са ползите и приложенията ѝ?

Мелотрията е пренесена в Европа съвсем наскоро – през 1987 г. Поради своя размер, вкусови характеристики и поради факта, че плодовете имат вкус на краставица, те могат да се използват за приготвяне на салати, туршии, като украса за различни ястия и в „ролца“, както и различни здравословни диетични ястия.

Кожата придава киселинност на плодовете и колкото по-стар е плодът, толкова е по-кисел. Въпреки това, поради техния размер, „мини-краставиците“ не се белят, но трябва да се берат преди да се образуват семената. За консервиране също е по-добре да използвате „млади краставици“, тъй като дебелата кожа на зрялата мелотрия разваля вкуса. Клубените на културата с течение на времето губят хранителна стойност и затова обикновено се консумират веднага след прибиране на реколтата.

Включването на мелотрия в диетата има тонизиращо, противовъзпалително и имуностимулиращо действие.

Плодовете на мелотрията съдържат много фибри и са богати на протеини, мазнини и въглехидрати, но също така съдържат минерали като магнезий, желязо, калий, калций, фосфор и натрий. Освен това африканските краставици съдържат витамини В9 и С. В същото време калоричното съдържание на един плод е много ниско, само 15 kcal, съответно помага за поддържане на здравословно теглото, като предизвиква усещане за ситост и помага при отслабване.

Снимка: iStock

Положителен ефект

Редовната консумация на плодовете му има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система (възстановява кръвното налягане), премахва излишния жлъчен сок от тялото и намалява нивата на холестерола.

Хората с повишена киселинност на стомашния сок, стомашна язва или гастрит трябва обаче да внимават при консумацията на мелотрия, като трябва да избягват напълно или поне да ограничат употребата на пресните плодове.

Освен за храна мелотрията може да се използва и като декоративно растение – засадена във висящи саксии, близо до беседка или ограда. Листата му не пожълтяват, като по този начин запазват декоративните си свойства до измръзване.

Условия за отглеждане

Културата е непретенциозна, обича слънцето, но понася и частично засенчване. Като всички тиквени растения предпочита добре структурирани и наторени почви. Нуждае се от редовно поливане и поддържане.

В нашите условия растението може да се отглежда изключително чрез семена, тъй като грудките трудно се запазват до пролетта. Засяването може да се извърши директно в градинското легло (при топъл климат) или в чаши за получаване на разсад. В последния случай сеитбата се извършва в началото на април. В първия, като се съобразите с местните условия, почвата трябва да се затопли до 10 °C. Засадено на открито, растението трябва да се полива редовно и обилно, препоръчително с топла вода в корена, без да попада вода върху листата. 

От болестите в нашите условия мелотрията най-често се поддава на брашнеста мана, но има доста висок имунитет към други заболявания. Поради тази причина през сезона можете да извършите няколко превантивни третирания срещу нея.

Изменението на климата представлява сериозна заплаха за продоволствената сигурност не само в България, но и по света. У нас, заради климатичните особености, дребните земеделски стопани и домашните производители могат да се адаптират и да развият различни органични и устойчиви практики. Чрез разнообразяване на културите, максимизиране на наличните ресурси и възприемане на устойчиви сортове, включително като мелорията, можем да изградим по-здрава и устойчива хранителна система за бъдещето. Тези нови култури, нетипични за нашата страна, не само повишават продоволствената сигурност, но и допринасят за по-устойчив и екологично чист земеделски пейзаж. Това е един от начините да се справим с предизвикателствата на изменението на климата и да осигурим устойчиво снабдяване с храна за бъдещите поколения.

Засяване на разсад

При избор на място в градината е добре да бъде такова, в което опорите няма да пречат като засенчват съседните насаждения. Най-добрите предшественици през предходните няколко сезона, могат да бъдат бобови растения, картофи, чесън, ранно зеле, царевица, карфиол, магданоз и лук, като не е препоръчително да са били тикви. Препоръчва се следващо засяване на първоначалното и място да не е по-рано от две години.

При сеитба в контейнер малките семена на мелотрията могат или да бъдат леко притиснати в почвата, или да се поръсят с малък слой пресята почва и леко да се уплътнят (за по-добра адхезия към субстрата). Поливайте (навлажнете повърхността на земята със спрей) и поставете на топло място с температура около 24 ° C.

Снимка: iStock

След около 10 дни ще се появят кълнове. След като разсадът образува 2-3 истински листа, можете да започнете да го проветрявате, за да закалите растенията или да преместите саксиите на по-хладно място с температура на въздуха 18-21 °C.

Когато заплахата от замръзване премине, растенията могат да бъдат трансплантирани в открита земя. Разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 50 см. И е добре веднага да осигурите опора. По-добре е да не оставяте мелотрията на земята, тъй като храстът трябва да бъде добре проветрен.

Когато сеете директно на постоянно място е важно да не бързате и да изчакате стабилна почвена топлина. В градината покълването на семената ще отнеме малко повече време, понякога до 2-3 седмици. Освен това, колкото е по-топло, толкова по-бързо ще стане това.

Плодовете на мелотрията започват да се появяват няколко седмици след опрашването ѝ, както всички растения от тиквови и те могат да презреят. Затова трябва да се събират редовно, като предпазвате кожата им от втвърдяване. Семената се събират от презрелите плодове.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес