Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

24 април 2024, 07:50 часа • 6480 прочитания

Вероятно климатичният феномен Ел Ниньо скоро ще отстъпи, бързо преминавайки към противоположния си атмосферен и океански модел – Ла Ниня.

За САЩ това вероятно ще означава по-голям риск от големи урагани в Атлантическия океан, както и райони с по-сухо от обичайното време в южните части на страната. В световен мащаб Ла Ниня обикновено води до понижаване на температурите, но забавянето, с което ефектите се проявяват, означава, че 2024 г. вероятно все още ще бъде една от петте най-горещи в историята на климата, казва Том Ди Либерто, климатолог в Националната администрация за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA).

ОЩЕ: ООН: Планетата е на ръба на пропастта след рекордно горещо десетилетие

„Всички признаци показват, че 2024 г. ще бъде още една гореща година“, казва Ди Либерто пред Live Science.

Ел Ниньо и Ла Ниня описват противоположни модели на пасатите, които обикалят Екватора и духат на запад от Южна Америка към Азия. В неутрална година, когато нито един модел не е в действие, тези пасати изтласкват топлата вода на запад, което изтласква хладна океанска вода от дълбините.

Когато е в действие Ел Ниньо, пасатите отслабват, така че източната част на Тихия океан, по протежение на западния бряг на Северна и Южна Америка, остава по-топла. Ефектът, според NOAA, е, че струйният поток се движи на юг, изсушавайки Канада и северната част на САЩ, но внасяйки влага в южните части на САЩ.

В годината на Ла Ниня пасатите се засилват, изтласквайки топла вода към Азия и увеличавайки издигането на студена вода край тихоокеанското крайбрежие на Америка. Струйният поток се движи на север, като изсушава югозапада и югоизтока и носи по-влажно време в северозападната част на Тихия океан и Големите езера.

Моделът Ел Ниньо официално е активен от юни 2023 г., но Центърът за климатични прогнози на NOAA сега съобщава, че моделът отслабва, с 85% шанс за преминаване към неутрални условия преди юни. След това се очаква Ла Ниня да се върне с рев с 60% шанс между юни и август, съобщават Националните центрове за прогнозиране на околната среда.

ОЩЕ: Новото нормално: Все по-високи температури и рекорди

„Когато става дума за Ел Ниньо с такава сила, умерена до силна, не е необичайно да видим тези събития да приключват бързо и след това бързо да преминават в Ла Ниня“, казва Ди Либерто.

Океанските измервания в момента показват топли повърхностни температури в Тихия океан, но под средната студена вода отдолу. След като тази студена вода удари повърхността, превключването ще се случи бързо, каза той.

Обръщането от Ел Ниньо в Ла Ниня повишава риска от предстоящ силен сезон на ураганите, казва Алекс дес Росиерс, докторант по атмосферни науки в Щатския университет на Колорадо. По време на Ел Ниньо повишаващата се топлина от източната част на Тихия океан се влива в горните слоеве на атмосферата, което води до по-силни ветрове на голяма надморска височина. Това създава вертикално срязване на вятъра – разлика в скоростта и посоката на вятъра на повърхността спрямо по-високите в атмосферата. И вертикалното срязване на вятъра „наистина може да действа, за да разкъса ураганите, докато се опитват да се образуват“, казва Дес Росиерс.

По време на Ла Ниня горните слоеве на атмосферата са спокойни, намалявайки срязването на вятъра. Това позволява конвекцията на топъл, влажен въздух от повърхността на океана да образува големи бури.

„Когато се движим към Ла Ниня, атмосферата става по-благоприятна, за да позволи на бурите да избухнат и да се засилят“, каза Дес Росиерс.

В резултат на очакваната Ла Ниня и настоящите изключително топли температури на повърхността на Атлантическия океан екипът на CSU за тропическо време и изследване на климата понастоящем прогнозира много активен сезон на ураганите в Атлантическия океан, с прогноза за 23 бури (срещу средната стойност от 14,4) и пет урагана от категория 3 или по-висока (срещу средната стойност от 3,2). Тази година може да изглежда подобно на 2010 г. и 2020 г., като и двете са били натоварени сезони на бури, въпреки че не е гарантирано, че силните бури ще засегнат сушата, казва Дес Росиерс.

Всички тези климатични модели се развиват на фона на повишаващите се температури на океана и повърхността. Така че, докато Ла Ниня обикновено носи по-ниски от средните температури в северната част на САЩ, този регион все още може да преживее жарко лято поради фоновите ефекти от изменението на климата, допълва Ди Либерто.

ОЩЕ: "След утрешния ден": Климатолози прогнозират замръзване на Европа

По същия начин, въпреки че 2023 г. беше година на Ел Ниньо, която би трябвало да потисне ураганите, видяхме сезон на урагани над средния, каза Дес Росиерс. Този натоварен сезон на бури може да се дължи отчасти на това, че 2023 г. е отбелязана като най-топлата година в историята.

„С Атлантическия океан, който е толкова топъл – каза той – „ние сме в неизследвана територия“.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес