Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екоактивисти съдят ЕК заради правилата за вредните емисии и "зелените" самолети

28 август 2024, 18:05 часа • 847 прочитания

Природозащитници заведоха дело срещу Европейската комисия, като искат да принудят Брюксел да подобри правилата си за емисиите до 2030 г., а също да отмени правилата, които определят някои самолети като инвестиции, благоприятстващи климата.

В делото, заведено в Общия съд на Европейския съюз, групите с нестопанска цел Climate Action Network и Global Legal Action Network твърдят, че националните прагове за емисиите на парникови газове за сектори като транспорта и селското стопанство са незаконни.

Във вторник, 27 август, активистите заявиха, че праговете няма да успеят да намалят достатъчно бързо емисиите на парникови газове в Европа, за да се постигне целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. От ЕК отказват коментар.

Още: Страните от ЕС не изпълняват климатичните цели, само 5 от тях имат план. А България?

За какво настояват активистите?

Ограниченията, които изискват от държавите членки на ЕС да намалят емисиите си в тези сектори с между 10 и 50% спрямо нивата от 2005 г., допринасят за общата цел на ЕС за намаляване на нетните емисии с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. Според учените емисиите в света трябва да намалеят приблизително наполовина до 2030 г., за да има шанс да се ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий. Според активистите на кампанията богатите големи исторически замърсители като ЕС обаче трябва да действат по-бързо от това.

Снимка: iStock

Съдът е дал на делото статут на приоритетно, което означава, че то може да бъде разгледано през 2025 г., съобщи Reuters.

Още: Крачка назад: ЕС изключва дългите полети от новите правила за вредните емисии

Второ дело - за самолетите

Второто дело, заведено от пет групи от кампанията в Общия съд на ЕС във вторник, има за цел да принуди Брюксел да преразгледа правилата за включване на авиацията в „таксономията“ на блока - списък на инвестициите, които са обозначени като „зелени“ и следователно отговарят на условията за получаване на „зелено“ финансиране от инвеститори и банки.

Политиката на ЕС класифицира инвестициите в нови, по-икономични самолети като подпомагащи борбата с изменението на климата - на основание, че те ще изтласкат по-мръсните и стари самолети от употреба. Твърди се, че така ще се ограничат емисиите, преди технологии като самолети с нулеви емисии да станат достъпни.

Още: Едва 57 производители са отговорни за по-голямата част от въглеродните емисии

Също така се предлага зелен етикет за кораби, които използват втечнен природен газ - изкопаемо гориво, което е с по-ниски емисии на CO2 от петрола, но все пак произвежда емисии на CO2 и е свързано с емисии на мощния парников газ метан.

Участниците в кампанията заявиха, че ЕС извършва „зелена реклама“, като обозначава самолетите и корабите, използващи изцяло изкопаеми горива, като благоприятни за климата.

„Критериите за авиация и корабоплаване изпращат напълно погрешен сигнал към инвеститорите“, казва Дейвид Кей, правен директор на Opportunity Green - една от групите, завели делото. От ЕК отново няма коментар.

Още: ЕС иска 70% от самолетните горива да са еко до 2050 г., ще има и нови стикери

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес