Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дивите животни - другата голяма жертва на горските пожари

24 август 2021, 17:52 часа • 3443 прочитания

Опустошителните горски пожари в много части на света през последния месец освен че нанесоха невъобразими щети на имуществото и инфраструктурата и причиниха човешки жертви, сериозно засегнаха и популациите на дивите животни в тях.

Карън Ходжес, професор по опазване на околната среда в Университета на Британска Колумбия, изследва местообитанията на дивите животни, които са били засегнати от пламъците, и стига до тревожни заключения.

В западната част на Канада, където тя провежда изследването си и която също пострада от огнената стихия през последните седмици, особено застрашени се оказват популациите на риса, златката, ястребите, елена карибу, пише La Presse.

„Безпокоя се за повечето хищници, защото те се нуждаят от големи пространства, за да ловуват и разпределят популациите си по цялата територия“, казва Ходжес.

Стотици квадратни километри земя след пожарите дълго време ще останат неподходящи за обитаване.

Екипът на Ходжес вече публикува статии за въздействието на горските пожари върху дребни животни като зайците, полевките или горските мишки, а сега вниманието им е насочено към хищните видове.

Малките животни според учените по-трудно могат да се спасят от горските пожари, отколкото големите бозайници като вълци и мечки. За сметка на това обаче те могат да се настанят в опустошените райони много по-бързо от по-големите животни и да започнат да възстановяват популациите си, защото се нуждаят от по-малко ресурси, обясняват учените.

Огънят е неразделна част от екосистемите и някои видове са се научили да се възползват от него, например кълвачите. Но според изследователите дори за тях сегашните пожари може да се окажат трудно предизвикателство, тъй като те вече започват по-рано през годината и продължават до по-късно в летния сезон.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес