Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Като чуя химия и не ми се яде

08 юни 2016, 08:45 часа • 1758 прочитания

Това заяви водещият на Нова телевизия Виктор Николаев, след като експерти посочиха, че замразените заготовки при правене на хляб са алтернатива на химията в тези продукти.

Съвсем малко количество хляб се прави със замразени заготовки – под 0,3%. В това увериха доц. Огнян Буюклиев и председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева.

Коментарът дойде, след като самият Буюклиев и колегите му изкараха доклад, твърдейки, че масово се ползват замразени заготовки при приготовлението на българския хляб. По думите на Кукушева замразяването било алтернатива на химизацията. Замразени заготовки се ползвали за по-скъп хляб и от малките пекарни, които предлагали по-изтънчени продукти. По никакъв начин качеството на хляба не се понижава, каза Кукушева. Поне съм сигурен, че хлябът със заготовката е внесен от Австрия, заяви Буюклиев пред Нова телевизия, който не се съгласи с Кукушева, която обясни, че само маята се охлаждала и заготовките не идват от чужбина.

За финал Мариана Кукушева увери, че всички пшеничени хлябове се произвеждат от българско зърно. Тя заяви, че хлябът от лимец се прави със смесване с бяло брашно, защото лимецът не може да втасва. Некоректно е да се пише, че хлябът е изцяло от лимец, каза Кукушева, която добави, че се пишело на такива продукти, че били без глутен, което е лъжа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес