Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отиде си актьорът Доналд Съдърланд

20 юни 2024, 21:15 часа
Реклама

На 88 години, след дълго боледуване, почина актьорът Доналд Съдърланд. Тъжната вест съобщи синът му – актьорът Кийфър Съдърланд.

„С натежало сърце съобщавам, че баща ми, Доналд Съдърланд, почина. Аз лично смятам, че това е един от най-важните актьори в историята на киното“. Никога не се плашеше от роля - добра, лоша или грозна. Той обичаше това, което правеше, и правеше това, което обичаше. Човек не може да иска повече от това. Добре изживян живот“, коментира Кийфър.

Кой беше Доналд Съдърланд

Доналд Съдърланд е роден на 17 юли 1935 г. в Сейнт Джон, Канада. За повече от 60 години той има повече от 200 филмови и телевизионни роли. Големият му пробив в киното идва със звездната военна драма на Робърт Олдрич от 1967 г. за Втората световна война „Мръсната дузина“.

Още: Доналд Съдърланд издава мемоари

Следващите му големи роли са на капитан Бенджамин Франклин в „Ястребово око“ и в драмата на Робърт Олтман за Корейската война от 1970 г. MASH. Съдърланд играе и във военния филм, „Героите на Кели“ от 1970 г., в който участва и Клинт Истууд, а след това и в криминалната драма на Алън Дж. Пакула от 1971 г. „Клут“.

Още: Доналд Съдърланд със специална награда на кинофестивала в Сан Себастиан

Следващият му голям филм е психологическият трилър на Никълъс Роуг „Не гледай сега“. А през 1974 г. участва в шпионската комедия „S*P*Y*S“. През 1976 година Съдърланд участва във военния филм „Орелът кацна“.

Още: Легендарният Доналд Съдърланд озвучава "Физика на тъгата" на Георги Господинов

Съдърланд печели "Златен глобус" за телевизионния филм "Пътят към войната", награда "Еми" и "Златен глобус" за изпълнението си в минисериала "Гражданинът X". През ноември 2017 г. той бе удостоен с награда „Оскар“ за цялостно творчество. Една от последните му роли е тази на президента Кориоланъс Сноу в поредицата "Игрите на глада".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес