Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любимият комик: Влиянието на Бъстър Кийтън върху световното кино (ВИДЕО)

08 септември 2024, 08:05 часа • 1351 прочитания

В изкуството е позволено и дори задължително да черпиш вдъхновение от тези около теб и преди теб. За да можеш да навлезеш в дълбочина в една материя, редно е да познаваш работата на хората преди теб, за да можеш да стъпиш на техните постижения и да "скочиш" п-високо.

Когато един творец иска да покаже почитта си към някой преди него, който го е вдъхновил и го е научил на много, обикновено ставаме свидетели на откровени цитати, подсказващи на посветените зрители към кого е насочена почитта.

Разбира се, няма как всички хора да познават в цялост различните аспекти на изкуството, за да могат да "хванат" всеки цитат или намигване, но когато говорим поне за най-големите, добре е да познаваме творчеството им.

Още: Силвестър Сталоун: Вече пиша сценария за "Роки 7"

Любимият комик Бъстър Кийтън

Снимка: Getty Images

А кой е сред най-големите във филмовата комедия? Разбира се, това е Бъстър Кийтън - титан на комедията в нямото кино, пионер в слапстик филмите и световен вдъхновител и до днес.

Наричат го Великото каменно лице, тъй като комичните ситуации, в които попада във филмите си, по никакъв начин не променят изражението му. През 1958 г. получава "Оскар" за заслуги към филмовото изкуство, а през 1959 г. е награден и с почетен "Оскар".

Неслучайно и до днес режисьорите черпят идеи от неговите неми филми и постоянно отдават почит чрез определени сцени в новите филми. И за да ви дадем само бегла представа колко голямо е влиянието на Бъстър Кийтън върху световното кино въобще, ви показваме кратко видео:

Още: "Триумф" с Мария Бакалова е българското предложение за "Оскар" за международен филм

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес