Изненадите, които ще ни поднесе София Филм Фест 2018

4282
Изненадите, които ще ни поднесе София Филм Фест 2018
Снимка: СФФ

22-рият София Филм Фест вече чука на вратата на зажаднелите ни кино души! На 7 март в Зала 1 на НДК даваме старт на феста с официалната премиера на най-новия игрален филм на Милко Лазаров - "Áга", който закри с огромен успех основната конкурсна програма на "Берлинале 2018". Филмът е копродукция на България, Германия и Франция с главен продуцент Веселка Кирякова.

За 16-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм "София – град на киното", съдържаща парична премия от 7,000 евро, осигурена от Столична община. Световно признатата унгарска режисьорка Илдико Енеди ще бъде президент на Международното жури. Тя ще представи последния си филм "За тялото и душата", който беше удостоен със "Златна мечка" в началото на 2017, а от дни е сред номинациите за чуждоезичен "Оскар".

Ето и 12-те конкурсни филма:

* "3/4" (2017) – България-Германия, режисьор Илиян Метев

* "Адам" ("Adam", 2018) – Германия-Исландия-САЩ-Мексико, режисьор Мария Солрум

* "Блокаж" ("Blockage/Sade Ma’bar", 2017) – Иран, режисьор Мохсен Гараи

* "В един друг живот" ("In Another Life", 2017) – Великобритания, режисьор Джейсън Уингард

* "Генезис" ("Genesis", 2018) – Унгария, режисьор Арпад Богдан

* "Гълъбът" ("The Pigeon/Güvercin", 2018) – Турция, режисьор Бану Шиваци

* "Йева" ("Yeva", 2017) – Армения-Иран, режисьор Анахид Абад

* "На крачка зад Серафима" ("One Step Behind the Seraphim/Un pas în urma serafimilor", 2017) – Румъния, режисьор Даниел Санду

* "Радиограмофон" ("Radiogram", 2017) – България-Полша, режисьор Рузие Хасанова

* "Срещу вятъра" ("Facing the Wind/Con el viento", 2018) – Испания-Аржентина-Франция, режисьор Мерицел Колел

* "Тиха нощ" ("Silent Night/Cicha noc", 2017) – Полша, режисьор Пьотр Домалевски

* "Червената крава" ("Red Cow / Para Aduma", 2018) – Израел, режисьор Цивия Баркай

"Генезис"

Международното жури ще присъди и наградата за най-добър късометражен филм в конкурса JAMESON Short Film Award. Филмите, участващи в конкурса, вижте ТУК!

Емблемата на световното независимо кино Вим Вендерс се завръща в София почти 10 години след представянето на филма си "Снимки в Палермо" пред българската публика. Президентът на Европейската филмова академия и световен майстор на киното ще представи амбициозния си проект "Потапяне", филмът, който откри 65-тия филмов фестивал в Сан Себастиан.

Още шест от най-важните заглавия във филмографията на Вендерс ще могат да видят киноманите у нас -  "Париж, щата Тексас", "Криле на желанието" ("Небето над Берлин"), "Пина", "Катедрали на културата", "Всичко ще бъде наред" и "Солта на земята".

Вендерс ще изнесе и специален МАСТЕРКЛАС пред българската публика – това ще се случи на 11 март, в Дома на киното.

"Потапяне"

Култовият американски режисьор Ейбъл Ферара ("Лошият лейтенант" и "Кралят на Ню Йорк") ще бъде един от специалните гости на 22-рия София Филм Фест. Той ще получи Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното - на гала вечер в кино "Люмиер" на 17 март, непосредствено преди прожекцията на шедьовъра му "Кралят на Ню Йорк" ("King of New York", 1990), едно от най-значимите изследвания на темата за насилието в американското кино. Режисьорът ще води и два майсторски класа в рамките на фестивала – това ще се случи на 18 и 19 март в Дома на киното. Програмата с филми на Ферара включва още "Разкази за стриптизьорки" ("Go Go Tales", 1988), "Пазолини" "Pasolini", 2014) и документалните "Ейбъл Ферара: Alive in France" (2017) и "Пиаца Виторио" (2017).

"Кралят на Ню Йорк"

Филмово студио "Ню Бояна" отново подкрепя пазара на копродукции София Мийтингс, като връчват за трета поредна година Голямата награда "Дани Лернер" - Grand Prix за проект от основните секции на бизнес платформата. През 2018 година за първи път наградите ще бъдат две, като едната със сигурност ще бъде връчена на български проект; всяка от тях е на стойност 50 000 евро в услуги във Филмово студио "Ню Бояна" и чек за 5 000 евро.

София Филм Фест отново поставя акцент върху новото бългрски кино. На публиката ще бъдат представени 46 български пълнометражни, игрални и документални филма, които са създадени между март 2017 и началото на 2018 година. Повече за българските игрални филми ТУК!

Балканската конкурсна програма на София Филм Фест традиционно съдържа някои от най-добрите творби, създадени през последната година. Българското участие в програмата са новият филм на Илиян Джевелеков "Вездесъщият", както и българският боксофис-хит "Възвишение" на Виктор Божинов. Всички претенденти - разгледайте ТУК!

В ароматното "Кино гурме" не бива да пропускате "Богините на храната", "Звезди Мишлен: Приказки от кухнята", "Пекарят", прекрасният "Шоколад", както и "Пътят на виното".

"Шоколад"

Във фестивалната програма през 2018 година ще откриете и селекциите СФФ Спорт и СФФ Спорт: The Ball. Не бива да се пропускате абсолютния хит "Аз, Тоня" на Крейг Гилеспи, с невероятната Марго Роби в ролята на прочутата американска състезателка по фигурно пързаляне Тоня Хардинг. За нея тя получи номинация за "Оскар" тази година. Друг акцент от спортната програма е "Последният мач: 40 години Йохан Кройф в Барселона".

"Аз, Тоня"

През 2018 година София Филм Фест поставя в специален фокус киното на Израел, както и специална програма, посветена на1968-ма година.

Документалните творби са отново специален приоритет в програмата на София Филм Фест. Конкурсната програма се открива на 10 март с "Възхвала на нищото" – сатиричен документален разказ на сръбския режисьор Борис Митич, разказан с гласа на Иги Поп. Другите филми от документалната конкурсна програма - ТУК!

В програмата ни отново присъства специална Модна гала. Ще видим "Ню Йорк – мода за напреднали" на режисьорката Лина Плиоплайт, който разказва за влиянието на уличната мода като културен феномен, като във фокуса на един блогър попадат стила и живота на възрастните граждани на Ню Йорк. Очакваме ви и на събитието Fashion Night Out което ще оживи отново пространството за съвременен танц и култура на Националния дворец на културата – ДНК на 25 март, неделя. И не забравяйте, че в програмата на фестивала ще може да се срещнете с най-новото превъплъщение на Даниел Дей-Луис - като майстор стилист в "Невидима нишка" (Phantom Thread) на Пол Томас Андерсън!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Почина хитов актьор от сериала "Сабрина, младата вещица" (СНИМКА)

Почина известен актьор от "Бодигард" и "Нощ в музея"

НАТФИЗ: Ще се проведе първото издание на фестивала "Имаго" (СНИМКИ)

Лятото е време за филми: Вижте кои са премиерите тази седмица в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Отиде си актьорът Доналд Съдърланд

Избраха нов председател на Филмаутор: Ето кой заменя Виктор Божинов

Виго Мортенсен ще получи почетна награда на фестивала в Карлови Вари

Българският филм "Ваклуш" с престижна награда в Кан

"Слушай музиката!": 4-ти Международен документален „Родопи Филм Фест“ (RIFE) в Смолян през юли

Начало на снимките на предисторията на "Игра на тронове"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com