Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Документален филм за бикоборец с голямата награда на фестивала в Сан Себастиан

29 септември 2024, 07:41 часа • 381 прочитания

Документалният филм за борбата с бикове "Tardes de Soledad" ("Самотни следобеди") получи голямата награда на филмовия фестивал в Сан Себастиан, предаде АФП. Филмът на испанския режисьор Алберт Сера получи "Златна раковина" за най-добър филм на фестивала, а историята  в него разказва за един ден от живота на известния перуански тореадор Андрес Рока Рей.

Сера благодари на организаторите на фестивала, че са избрали неговия филм, след като групи за защита на правата на животните са провели кампания срещу прожектирането му. Филмът беше приет радушно на фестивалната си прожекция, въпреки че групата за защита на правата на животните PACMA го осъди като романтична визия за борбата с бикове, която нормализира насилието над животни.

Още: Баз Лурман запретва ръкави и ще снима филм за Жана Д'Арк

Режисьорът Алберт Сера с наградата "Златна раковина", снимка: Getty Images

Още отличия

Наградата за най-добър режисьор беше присъдена с равен брой гласове на двама режисьори - Лаура Карейра и Педро Мартин Калеро.

Дебютният филм на Карейра "На падане" разказва историята на португалски работник в шотландски склад, който се бори с натиска на "гиг" икономиката. Филмът на Мартин-Калеро "Плачът" ("El Llanto"), който също е дебют, е филм на ужасите за зло присъствие, което преследва три жени. Преди това испанският режисьор е снимал музикални видеоклипове, съобщава БГНЕС.

По-рано през седмицата фестивалът връчи награда за цялостно творчество на испанския режисьор Педро Алмодовар.

Още: На 89 години си отиде голямата британска актриса Маги Смит

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес