Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Дни на предизвикателствата" 2024: Над 10 премиерни филма, презентации и работилници

28 октомври 2024, 16:04 часа • 282 прочитания

Между 3 и 5 декември в кино "Люмиер" ще се състои 19-ото издание на фестивала за приключенско кино, туризъм и активен начин на живот "Дни на предизвикателствата". За пореден път на прага на зимата среща ще си дадат планинари, атлети, пътешественици, любители на активностите на открито, екстремни спортисти, природозащитници и всички, които са в плен на магията на вечните върхове и големите простори.

Тази година за "Дните" от чужбина ще пристигнат четирима специални гости, белязали развитието на алпинизма, леденото катерене и екстремните ски в световен мащаб. До немската легенда в скоростното и биг уол катерене и носител на "Златен пикел" 2001 Томас Хубер ще застанат френските оператори, алпинисти и кинопродуценти Бертран Делапиер и Тибо Катлен. Дамската следа в алпинизма ще бъде представена от австрийката Герлинде Калтенбрунер – първата жена, изкачила 14 х 8000 без употреба на кислород и без помощ от носачи.

Още: Дръзката биографична драма "Лимонов" получи награда Синелибри 2024

Погледа навън ще ни дадат и над 10 филмови премиери късометражно и пълнометражно документално кино, покриващи целия спектър на приключенията от Северния ледовит океан до Антарктида и от Боливия през Алпите до Хималаите в HD качество на големия екран в кино "Люмиер". В програмата ще открием знакови продукции на канадската компания Sherpas Cinema на британския перфекционист Алистър Лий - филми, проследяващи развитието на леденото и боулдър катерене от 70-те години до днес, слаклайн и малко от духа на Игрите в Париж 2024. Очаква ни и разтърсващ индийски филм за хималайски ултра маратон, преминаващ през поднебесните превали на Гарвалските Хималаи, а цели две заглавия ще ни потопят в поезията на една от най-романтичните двойки в катеренето Арно Пети и Стефани Боде. В тази пъстра палитра намира място и филм, с който ще бъдат почетени 25-годишните усилия на "За Земята" за почистване на българските планини.

Българското участие

Стефан и Максим Иванови, снимка: Дни на предизвикателствата

По традиция фестивалът "Дни на предизвикателствата" предоставя сцената на тези, които в днешния ден пишат новата история на приключенията в България. Сред тях се откроява изкачването на Виктор Варошкин в стил Dry tooling в Доломитите и подаденото за вписване в книгата на рекордите "Гинес" прекосяване на Северния ледовит океан с гребната лодка "Неверест" от Стефан и Максим Иванови.

В голямата гонитба за рекорди ще отбележим и преминаването на Ком-Емине за под 72 часа с планинско колело от троянеца Петър Матов и ще приветстваме на сцената Виктор Иванов, Дилян Христов и Александър Чакрашки, завърнали се от експедиция по маршрути в групата върхове Шивлинг и Багирати II, в Индийските Хималаи. Радваме се на техния успех и натрупан опит в най-сурови условия.

Още: "Химера" на Аличе Рорвахер по кината от 1 ноември

Петър Матов, снимка: Дни на предизвикателствата

В рамките на следобедната програма със свободен достъп всички желаещи ще могат да се включат в работилницата на "Академия Първа помощ", за придобиване на безценни знания и умения по оказване на долекарска помощ. А тези, които са пропуснали да гледат на голям екран филмовия шедьовър на Алистър Лий - "Улветанна, последното голямо катерене" от програмата на Дните през 2014 г. ще имат възможност да го сторят.

Пълната програма на 19-ите "Дни на предизвикателствата" вече е на сайта тук. Билетите вече са в продажба тук като до 8 ноември цената им ще бъде най-изгодна.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес