Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Даниел Дей-Люис обяви, че се завръща в киното

02 октомври 2024, 09:56 часа • 428 прочитания

Трикратният носител на "Оскар" Даниел Дей-Люис прекъсна пенсионирането си от актьорската професия, за да участва в режисьорския дебют на сина си.

67-годишният британски актьор се отказа от актьорската си кариера след участието си във филма "Phantom Thread" на Пол Томас Андерсън през 2017 г. и оттогава до голяма степен остава извън фокуса на общественото внимание.

Сега обаче той ще се снима във филма "Anemone", режисиран от сина му Ронан Дей-Люис, потвърди американската независима продуцентска компания Focus Features. Във филма ще участват актьори като Шон Бийн, Саманта Мортън, Самюъл Ботъмли и Сафия Оукли-Грийн, а в момента лентата се снима в Манчестър. Баща и син са автори на сценария, който "изследва сложните взаимоотношения между бащи, синове и братя, както и динамиката на семейните връзки", съобщават от Focus Features.

Още: Джулия Робъртс с почетен "Сезар" за цялостно творчество

Кариерата на Даниел Дей-Люис

Даниел Дей-Люис дебютира на екрана като тийнейджър в "Кървава неделя", след което преминава към редица запомнящи се роли в периодични драми, включително като Ястребово око в "Последният мохикан". Известен е с отдадеността си на актьорския метод и е носител на три "Оскар"-а за най-добър актьор - за ролята на ирландския писател с увреждания Кристи Браун в "Моят ляв крак", за ролята на нефтения агент Даниел Плейнвю в "Ще се лее кръв" и за ролята на Ейбрахам Линкълн в "Линкълн" на Стивън Спилбърг.

Даниел Дей-Люис през 1999 г., снимка: Getty Images

През юни 2017 г. обяви, че се оттегля от актьорската си кариера, месеци преди излизането на "Phantom Thread". "Даниел Дей-Люис вече няма да работи като актьор", гласеше изявлението, направено от негов представител. "Той е безкрайно благодарен на всички свои сътрудници и зрители през многото години. Това е лично решение и нито той, нито представителите му ще правят повече коментари по този въпрос".

Преди това той си е взимал продължителни почивки от индустрията, включително е работил като чирак обущар във Флоренция през 90-те години на миналия век. "Животът ми извън снимачната площадка е живот, в който следвам любопитството си също толкова жадно, колкото и когато работя", казва той пред "Observer" през 2008 г. "С много положително чувство се откъсвам от актьорството за известно време. Винаги ми се е струвало естествено, че това на свой ред трябва да ми помогне в работата, която върша".

Още: На 89 години си отиде голямата британска актриса Маги Смит

През януари Дей-Люис връчи на американския режисьор Мартин Скорсезе награда за неговия уестърн епос "Убийците на цветната луна". Актьорът, участвал във филмите на Скорсезе "Бандите на Ню Йорк" и "Ерата на невинността", заяви, че работата с режисьора е "една от най-големите радости и неочаквани привилегии в живота му", припомня БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес