Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7,1 млн. с цифрова телевизия, 100 хил. извън борда

02 октомври 2013, 16:55 часа • 96027 прочитания

Общо 7,1 млн. души имат достъп до цифрова телевизия, а почти 300 хил. души не могат да се възползват от услугата, след като преди два дни аналоговият сигнал беше изцяло спрян. Това заявиха в свое съобщение мултиплексите „НУРТС Диджитъл” ЕАД и „Фърст Диджътъл” ЕАД.

Според данните от общо 5289 населени места в цяла България, до които трябва да има сигнал, 393 не могат да потребяват услугата. 337 от тези места са с население от под 200 души. Това означава, че 100 хил. души не могат да гледат телевизия, тъй като от общо 279 836 граждани в местата, неполучаващи цифров сигнал, близо 180 хил. имат договори с кабелен оператор или ползват услугите на сателит.

От мултиплексите припомнят, че през 2008 година в договорите им за разпространение е заложен процент на покритие от 95 на сто. Този параметър не е променян при актуализациите на документа през 2009 година, 2012 година и 2013 година. Затова и те посочват, че критиките на председателя на Комисията за разпространение на съобщения Веселин Божков за липса на 100% покритие са неоснователни.

 От "Фърст Диджитъл" ЕАД е изградена мрежа, чрез която се разпространяват програмите на обществената телевизия – БНТ1 и БНТ2 и БНТ HD, която мрежа е достигнала покритие на 96.2% от населението на страната. От "НУРТС Диджитъл" ЕАД са изградени две мрежи, чрез които се разпространяват програмите на търговските телевизии. На първата мрежа, която осигурява покритие на 96.2 % от населението на страната се разпространяват при свободен достъп 7 телевизионни програми, включително националните телевизии, които се разпространяваха аналогово – bTV и Нова телевизия, както и bTV Lady, Ring.bg, Diema Family, TV7 и News 7. Втората мрежа, изградена от "НУРТС Диджитъл", която има техническа възможност да разпространява до 8 програми, осигурява покритие на над 85 % от населението на страната и чрез нея се разпространява програмата Bulgaria On Air.

Мултиплексите обещават да продължат разширението на мрежите, но предупреждават, че за тази цел ще са необходими инвестиции и съответно нови договори с държавата. При досегашните инвестиции само за техническото оборудване мултиплексите са дали 100 млн. лева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес