Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приключва обсадата на Белград

22 юли 2015, 00:05 часа • 12413 прочитания

На 22 юли 1456 година приключва обсадата на крепостта в Белград, след като унгарската армия побеждава войските на отоманския султан Мехмед II. Тази битка се описва като едно от най-кръвопролитните сражения, случили се през 15.век. Причината за това е, че малката войска на унгарския военен Янош Хуниади побеждава многобройната отоманска армия. Загубата в Белград осуетява плановете на султана за завладяване на нови територии и осигурява мир по тези земи в продължение на няколко десетилетия.

Нападението над Белград започва да се планира от султан Мехмед II веднага след превземането на Константинопол през 1453 година. Тогава отоманският султан иска да подчини Унгарското кралство и да разшири влиянието на империята. След като разбира за плановете на Мехмед II, унгарският аристократ и военен, Янош Хуниади, започва да сформира своя войска. Той се запасява с провизии и въоръжава крепостта в Белград, като оформя гарнизон под командването на своя зет – Михаил Сзилаги. Хуниади събира освободителна армия и флот, който се състои от близо 200 военни кораба. Към каузата на унгарския аристократ се присъединява францисканският монах Джовани да Капистрано. Той убеждава Хуниади да включи в защитата на крепостта селското население, както и да оформи доброволческа кавалерийска част от йомените. Те събират армия от около 30 000 души, които не притежава военен опит, но показват добри бойни умения и ентусиазъм. В същото време султан Мехмед II събира войска от 160 000 души, като ги разпределя в три корпуса.

На 4 юли 1456 година започва обсадата на султана около Белград. Вътре в крепостта има само 7000 унгарски войници. Още при пристигането си в околностите на Белград, Мехмед II разделя военните си сили в три сектора. Първият сектор е Румелийският корпус, който се състои от 300 оръдия и 200 речни кораба. Той е разположен в десния отомански фланг. В левия фланг се намира Анатолийският корпус, а в средата са еничарите и командният пост на султана. На северозапад Мехмед II разполага голяма част от своята флота и организира постоянно наблюдение на река Сава. Докато султанът обгражда все по-плътно Белград, Хуниади е на юг от Унгарското кралство, за да събира конница за своята армия. В същото време Джовани да Капистрано създава внушителна селска войска от близо 50 000 души. По пътя двамата с Янош Хуниади обединяват сили и заедно се отправят към белградската крепост.

Архитектурата на крепостта в Белград допринася за добрия изход от битката. Тя е проектирана със сложна форма в три линии на защита. Вътрешната част се състои от замък и главна кула, в горния град са разположени главните военни лагери, четири порти и двойна стена, а в долния град се намира градският център и пристанището на река Дунав. След започването на обсадата, унгарската армия подсилва с допълнителна порта северната и източната стена, като в същото време изгражда няколко допълнителни кули. На 14 юли 1456 година, Янош Хуниади пристига със своята армия откъм река Дунав. Заедно с войската си, той разкъсва турската блокада и потопява три големи отомански галери. Пленени са 24 турски кораба. Следва тежък артилерийски обстрел, който продължава цяла седмица. На 21 юли Мехмед II издава заповед да започне нападението над крепостта. То започва след залез слънце и продължава цяла нощ. В горния град на крепостта се разразява жестока битка между еничарите и войската на Михаил Сзилаги. Унгарците отблъскват нападението и убиват голяма част от еничарската армия. На 22 юли се провежда решаващата битка. Тогава кръстоносците, събрани от Хуниади, излизат извън крепостта и провокират вражеската армия. Джовани да Капистрано и Янош Хуниади организират изненадващо нападение над турската войска извън крепостта.Унгарската армия, която се състои от около 2000 кръстоносци и няколко хиляди селяни, напада вражеските войски и турците са принудени да отстъпят. След раняването на султан Мехмед II, турската армия се оттегля.

Защитата на унгарците при Белград е едно от най-значимите събития в историята на 15.век. Въпреки жертвите, унгарската войска успява да победи многобройната отоманска армия и да се прослави със своя храбър подвиг. След тази битка, едва през 1521 година Белград е завзет от турския султан Сюлейман Великолепни.

 

Жана Попова
Жана Попова Отговорен редактор
Новините днес