Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1 юни - Международен ден на детето

01 юни 2024, 00:03 часа
Реклама

На 1 юни 2024 г. отбелязваме Международния ден на детето.

Празникът

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Още: 1500 деца в Димитровград получиха подаръци и сокове по повод 1 юни

Идеята

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Зоопаркът в София

Още: Община Костинброд ще отбележи тържествено 1 юни

По повод отбелязването на Международния ден на детето 1-ви юни, ОП „Зоологическа градина – София" ще е с безплатен вход за всички посетители – деца и възрастни. Освен най-богатата зооколекция от животни от цял свят, някои от които са редки и застрашени видове, на 1-ви юни за децата са предвидени полезни и забавни занимания при Западния и Централния входна зоопарка, съобщиха от предприятието.

Зоопарка ще работи с редовно работно време и ще е отворен от 9:30 до 18:00, а престоят на посетители в е разрешен до 19:00ч. Залите „Маймуни“ 2 и 3, „Големи котки, терариум и аквариум“ и „Гиганти“ ще бъдат отворени за посетителите от 9:30 до 18:30 ч. Зала „Маймуни“ 1 е затворена по технически причини.

Витошко лале

По случай Деня на детето от 10:00 ч. на долната станция на „Витошко лале“ 1 часа е подготвена развлекателна програма за децата, включваща търсене на съкровища, стрелба с лък, отборни игри и други забавления на открито, в които всеки ще може да се включи свободно през целия ден.

Още: За Деня на детето: Делфинариумът във Варна с безплатни представления

Всяка събота и неделя през сезона, при благоприятни метеорологични условия, от 9:00 до 16:30 часа, туристи и колоездачи ще могат да се придвижват с двата лифта и с тях да достигат до изходните точки на множество пешеходни и вело маршрути из цялата планина. Ще бъде отворено и трасето за спускане „Лалето“, което ще предложи много адреналин за по-напредналите планински колоездачи.

Делфинариумът във Варна

„Делфинариум Варна“ организира 4 безплатни представления за децата - „Децата празнуват с делфините“. Те ще се състоят на 1 юни 2024 г. за Деня на детето от 10:30 ч., 12:00 ч., 15:30 ч. и 17:00 ч. Това са четири представления, които ще бъдат обогатени с анимационна програма на Бате Сашо Капитана с много игри и награди за публиката, съобщиха от делфинариума.

Децата ще влизат безплатно, а цената на билет за възрастни е 20 лв. на човек. Елате да участвате в шоутата. Ще пеем, ще танцуваме, ще играем волейбол и футбол, и ще въртим обръчи заедно с делфините. Кафе-сладкарницата в „Делфинариум Варна“ ще предложи уникални сладкиши, торти и лакомства за семействата.

Още: Безплатни постановки за 1 юни в Националния музикален театър

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес