Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пуснете таблеткa Аспирин в сифона на банята и ще се сбогувате с тези проблеми

06 юни 2024, 14:12 часа

Коса, сапун, мазнина, остатъци от продукти - необходим е само момент на невнимание, за да предизвикате запушване на канала. Как да се справите с този често проблем? Не е нужно да викате водопроводчик. Опитайте едно от домашните средства, които са напълно безопасни и ефективни.

Реклама

Изсипвайте в канализацията веднъж седмично таз смес

Запушеният канал е често срещан проблем, който се среща дори в най-чистите и поддържани домове.

Още: Лоша миризма от мивката? 4 доказани метода ще помогнат

Как да избегнете това? Единственото решение е да почиствате канализацията профилактично, без да инвестирате в скъпи химикали.

Нужно е само веднъж седмично да сипвате пакетче сода бикарбонат и да го заливате с чаша горещ оцет. Тези две съставки реагират силно, създавайки активна пяна, която разтваря замърсяванията и козметичните остатъци. Трикът може да се използва както за бани, така и за кухненски сифони. Това обаче е само един от начините.

План Б - таблетка Аспирин и оцет

Още: Какви са последствията от изливането на вряла вода в мивката и защо не трябва да го правим

Остатъците от балсам, сапун и коса се озовават в канала на банята, но содата за хляб и оцетът могат да не се справят с такова сериозно запушване, особено ако не го правите редовно.

В тези случаи имате нужда от две неща – аспирин и оцет. Изсипете две-три стрити таблетки аспирин в канала и ги залейте с чаша горещ оцет.

Ще чуете характерен бълбукащ звук. Не се изненадвайте, ако от тръбите ви започне да излиза неприятна миризма. Това е знак, че отварата действа. Оставете така за 15 минути, след което изсипете чаша вряла вода в канала. Аспиринът в комбинация с оцета ще разтвори всички замърсявания и допълнително ще неутрализира неприятната миризма от тръбите.

Разбира се, прахчетата за отпушване на канали са ефективен, макар и не особено безопасен метод. Отворите за дренажи използват силни разяждащи агенти, които отделят токсични химикали. Те могат да увредят кожата ви, дихателните пътища и самите тръби.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес