Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почистване на стари петна от кафе - ето как бързо да го направим

17 февруари 2024, 20:11 часа

Кафето е една от петте най-популярни напитки в света. Не е чудно, че от време на време се разлива върху дрехи и мебели. За премахване на петна от кафе се използват различни продукти, вариращи от оцет до професионални препарати за премахване на петна.

Реклама

Как сами да премахнете петна от кафе?

Най-добрите средства за защита:

·         Течен сапун. Ако сте били в кафене и сте получили петно, попийте го със салфетка, след това отидете до тоалетната и внимателно го разтрийте с малко количество течен сапун и вода. Понякога е достатъчна само топла вода, за да се отървете от прясната мръсотия.

·         Сол. Петно от мазна напитка (капучино, лате) трябва първо да се поръси с голямо количество сол, така че мазнината да се абсорбира. След това можете да го измиете със сапун и вода.

·         Водороден прекис. Ще помогне за премахване на стари петна от кафе. Този продукт се продава във всяка аптека без рецепта и струва стотинка. Държат го в аптечката на работа, в колата. Трябва да намокрите гъба (памучен тампон) с прекис и да я поставите върху петното или да я капнете директно върху дрехите си, да изчакате 15 минути и да изплакнете с вода. Понякога се добавят няколко капки амоняк за по-голяма ефективност.

·         Бензин за запалки. Премахва крема от кафе. Но не забравяйте, че не може да се прилага върху синтетична тъкан.

7 гениални трика за справяне с петната по дрехите

·         Лимонов сок. Изцежда се и се разрежда наполовина с вода. Този разтвор се използва за третиране на петна от кафе. Ако няма лимон, използвайте лимонена киселина (2-3 g на чаша топла вода).

·         Ако върху спалното бельо са се образували петна от кафе, тогава се използват по-мощни продукти. Налейте гореща вода в леген, разтворете в нея пакетче лимонена киселина (40-80 г) и накиснете прането. След 40 минути охладената вода се излива, добавя се гореща вода, в която се разтваря рендосаният сапун за пране (плочка стърготини). Можете просто да натъркате предмета със сапун, ако не е много голям. Добавете кислородна белина. Оставете така през нощта. На сутринта изцедете и измийте както обикновено в машината.

·         Белина. Тези продукти могат да премахнат петна само от бяла памучна тъкан. По принцип белините, съдържащи хлор, трябва да се използват с повишено внимание, защото те могат необратимо да повредят нещата, оставяйки белезникави петна по тях.

·         Трапезен оцет и алкохол. Помага за премахване на петна от кафе, които не са твърде стари. Използват се както поотделно, така и в разтвор 1:1. Трябва да вземете най-обикновения оцет, бял 3% или 9%. Ябълка и балсам няма да работят.

Как да премахнем мазно петно от дреха само за броени минути

·         Глицерол. Този продукт е най-подходящ за деликатни изделия от вълна и коприна. Продава се в аптека. Трябва да го затоплите малко, да накиснете памучен тампон и да избършете петното от кафе. След 15 минути изплакнете.

·         Препарат за отстраняване на петна. Преди пране се нанася препарат за премахване на петна върху замърсяването, като се избира в зависимост от характеристиките на материята (цветна, синтетична, памук, вълна, коприна, лен). Накиснете, изчакайте 15-30 минути според инструкциите и след това измийте.

Надяваме се, че поне едно от всички изброени по-горе средства ще ви помогне да премахнете стари петна от кафе. Не забравяйте, че е по-лесно да премахнете петната веднага щом се появят. Но със старите петна също можете да се справите, ако действате последователно и внимателно.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес