Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Керамичният плот ще бъде като нов с това почистване

30 януари 2024, 16:33 часа

Керамичните плотове за готвене постепенно изместиха почти напълно обикновените котлони в модерната и съвременна кухня, позволявайки на домакините по-бързо да приготвят ястието или просто да го претоплят благодарение на ценното им предимство, че се нагряват много бързо. Сред най-честите въпроси, отговорите на които търсят дамите, колебаещи се дали да заменят конвенционалния си котлон с керамичен плот, са свързаните с предимствата и недостатъците на плота, както и лесен ли е керамичният плот за почистване.

Недостатъци на керамичните плотове

Макар да са визуално по-подходящи за модерния вид на съвременното кухненско пространство и да предлагат редица удобства, които да ги правят естествен избор, като например това, че увеличават работния плот в малката кухня, каквато е днес в повечето домове, ограничени като квадратура, керамичните плотове имат и недостатъци, които трябва да знаете, за да направите информиран избор. Сред тях са:

Тайната на правилното и бързо основно почистване в дома: Ето откъде да започнете

  • Керамичните плотове са неустойчиви на удар. Ако над тях кухненското пространство е решено с шкафове, случайно падане на по-тежък съд или уред от шкафа може да доведе до счупване на плота, което ще ви струва скъпо.
  • Керамичните плотове са неустойчиви на тежест. Не е изключено облягането върху тях на тежък човек да доведе до счупването им.
  • Керамичните плотове са неустойчиви на надраскване, което означава, че трябва да се пазят от сол и захар и да се почистват много внимателно, за да не бъдат наранени по време на изпълнението на това досадно домакинско задължение. За да бъдат поддържани чисти и в изрядно състояние, домакините трябва да знаят как се почиства правилно керамичният плот. Всъщност керамичните плотове са много по-лесни за почистване в сравнение с редица други котлони и решения за кухненското пространство, които не са плоски. Нужно е само да знаете правилите стъпки за почистването на керамичния плот, както и какво да избягвате, когато сте се заели с това начинание.

Керамичният плот – почистване стъпка по стъпка

Ако говорим за пресни петна от ястието, което току-що сте свалили от плота, то всеки универсален почистващ препарат ще се справи със задачата, като е важно само да обърнете внимание дали случайно не е абразивен, тъй като абразивните препарати могат да наранят керамичния плот и да оставят трайни следи по него, поради което са неподходящи.

Засъхналите вече пръски от ястия и други замърсявания се нуждаят от трикове за почистването им, за да ги премахнете, без да търкате, за да не издраскате плота, и да възвърнете блясъка му. Натрупването на остатъци от храна може да доведе до повреждане на полираната повърхност, поради което се препоръчва почистването на керамичния плот да е системно и възможно най-скоро, след като сте приключили с готвенето. За лесно и безопасно почистване на керамичния плот в дома ви ще са ви нужни:

  • сода за хляб, известна със своите почистващи свойства, без да е нужно търкане,
  • бял оцет, които благодарение на ефективността си и блясъка, които придава, намира приложение за почистване на почти целия дом – от микровълновата фурна през тоалетната чиния до кухненския плот,
  • вода, в която е разтворена лъжичка препарат за съдове или сапунена вода,
  • кърпа с големина на плота или по-голяма от него.

10 грешки при почистване, заради които домът ви никога няма да е чист

Следвайте тези стъпки за почистване, като горещо препоръчваме първо да ги изпробвате на сантиметър от плота, за да се уверите, че понася добре въздействието на содата и оцета и че те не го увреждат.

1.       Наръсете плота равномерно със сода за хляб, без да търкате, за да не повредите повърхността.

2.       Поставете в бутилка със спрей бял оцет и напръскайте върху содата. Тя ще започне да кипи, разтваряйки и най-упоритите мръсни петна, без да е нужно търкане.

3.       Накиснете за минутка кърпата в сапунената вода или в топла вода, в която сте разтворили лъжичка препарат за съдове, и я разстелете върху плота така, че да покрие цялата му повърхност. Изчакайте 10-тина минути, преди да избършете котлона с нея, отстранявайки както содата и оцета, така и всички замърсявания, които са се размекнали и лесно ще ги премахнете, без да търкате. Внимавайте кърпата да е мека и да не упражнявате натиск с нея – говорим за избърсване на плота, а не за изтъркването му. Ако все още виждате петна, повторете стъпките, но не се изкушавайте да търкате, за да премахнете бързо проблема, тъй като това може да ви коства средства, ако надраскате плота.

4.       Оставете плота да изсъхне, преди да го използвате, или го подсушете само с потупване и без търкане с чиста и суха мека кърпа – микрофибърната е идеална за целта.

Това е всичко, лесно като детска игра и без усилия – ценно предимство на керамичните плотове за готвене.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес