Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се почиства пералня от лоша миризма

22 август 2023, 21:33 часа

Може би причината се крие в просто замърсяване или мухъл, които могат да бъдат елиминирани с помощта на достъпни и ефективни народни средства.

Защо пералнята мирише?

Има няколко възможни причини, поради които вашата пералня може да мирише.

Неправилна работа. Ако затворите люка на машината веднага след пране, предотвратявайки изсъхването й, или съхранявате мръсно пране в него, създавате благоприятна среда за развитие на бактерии и мухъл. Също така е важно редовно да почиствате чекмеджето за перилен препарат и гуменото уплътнение на вратата от остатъци от прах, вода и мръсотия.

Лошо качество или твърде много препарат. Ако използвате прах или балсам с лошо качество или добавите повече от необходимото, те могат да се утаят по стените на барабана и тръбите, образувайки сапунена утайка. С течение на времето започва да гние и да мирише.

Запушване на дренажния маркуч или канализацията. Ако мръсната вода не може да изтече напълно от машината, тя може да остане в маркуча или тръбата, причинявайки миризма на плесен. Това може също да доведе до преливане на вода през тавата за прах или вратата.

Най-лесният начин за почистване на пералнята е ето ТОЗИ

Как се почиства пералня от лоша миризма?

За да премахнете миризмата от пералната машина, не е необходимо да купувате специални химически почистващи продукти. Можете да използвате продукти, които имате у дома, които няма да повредят вашите уреди. Ето няколко примера за такива средства.

Оцет. Универсален почистващ и дезинфектант за различни повърхности. Оцетът убива бактериите и мухъла, разтваря мазнините и плаката и елиминира миризмите. За да избавите пералнята от неприятната миризма, трябва да излеете 2 чаши оцет в барабана и да включите най-дългото и горещо пране без пране. След това трябва да избършете гумения маншет и тавата за прах с парцал с оцет. Ако усетите силна миризма на оцет след почистване, измийте отново с чиста вода или добавете малко омекотител.

Режим без бельо. След това трябва да избършете гумения маншет и тавата за препарат с парцал, напоен с оцет.

Содата за хляб неутрализира киселините, омекотява водата, премахва миризми и избелва прането. За да почистите пералнята от миризмата, изсипете 4 супени лъжици сода за хляб в тавата за прах и пуснете пране на висока температура без дрехи с функция за изплакване.

Лимонена киселина. Този инструмент ще помогне не само да се отървете от миризмата, но и от мащаба върху нагревателния елемент и други части на машината. Лимонената киселина разтваря варовити отлагания, отстранява мазнини и замърсявания, освежава и дезинфекцира. За да почистите пералнята от миризмата, изсипете 1 чаша гранулирана киселина в барабана и пуснете най-горещата настройка без пране.

Чиста и здрава пералня за под 1 минута на месец - само направете това

Как да предотвратите миризмата в пералнята?

За да поддържате пералната си машина винаги чиста и свежа, следвайте тези указания.

Не затваряйте вратата на машината веднага след пране. Оставете да изсъхне и проветрете. Това ще предотврати образуването на конденз и мухъл.

Не съхранявайте мръсно пране в колата. Използвайте специална кошница или чанта за това.

Използвайте качествени перилни препарати в правилното количество. Следвайте инструкциите на опаковката или на дисплея на машината. Не прекалявайте с пудрата или балсама, те могат да запушат тръбите и барабана.

Почиствайте редовно чекмеджето за перилен препарат и гумената втулка. Извадете тавата от машината и я изплакнете под течаща вода. Избършете гумения маншет с парцал или гъба от вода и остатъци от мръсотия.

Правете профилакгично пране поне веднъж месечно. Използвайте един от горните продукти или специален почистващ препарат за перални машини. Така почиствате вътрешността на машината от мръсотия и миризми.

 Като следвате тези прости препоръки, ще удължите живота на вашата пералня и ще направите процеса на пране приятен и безопасен.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес