Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 предмета, които не трябва да се мият в съдомиялна машина: Tези грешки се допускат от мнозина

02 януари 2023, 12:00 часа

Съдомиялната машина се превърна в основен помощник в живота на милиони домакини. Въпреки това често се правят грешки в процеса на използването ѝ.

Затова трябва да запомните 6 неща, които категорично не трябва да пускате в съдомиялната машина.

Дървени прибори

В съвременните реалности дървените прибори придобиха сериозна популярност. Използването им е свързано с екологичност и практичност. Дървените прибори изискват навременно и качествено почистване.

Използването на съдомиялна машина може да изглежда като логично решение, но тук всичко е напълно двусмислено.

Дървото под въздействието на вода и висока температура постепенно ще започне да се унищожава. Такова измиване ще доведе до факта, че след няколко месеца дървените прибори ще загубят своите характеристики.

Съвети за лесно почистване на съдомиялната

Ножове

Ако прочетете инструкциите, можете да намерите точката, че не трябва да миете ножовете в автоматичен режим. Както показва практиката, много хора не се съобразяват с това правило, смятайки го за откровено безсмислено.

Важно е да разберете ключовия факт: ножовете в съдомиялната започват да губят остротата си. Това няма да се случи след няколко цикъла, но определено не трябва да пренебрегвате такова правило.

Ценни вещи

Във всяка къщата можете да намерите съдове, които се използват за гости. Те могат да бъдат изработени от кристал, порцелан или други ценни материали. Има и съдове, които са позлатени или ръчно рисувани.

Слагайки такива съдове в съдомиялната, всяка домакиня започва да поема неразумни рискове. Такива предмети се мият най-добре на ръка, като се използват минимални физически усилия. Съдомиялната машина може лесно да измие позлата или да причини други щети.

10 неща, които никога не бива да миете в съдомиялна

Тефлонови и чугунени съдове

Можете да си купите скъпи тигани и тигани с незалепващо покритие. Те са чудесно решение, но такива прибори изискват специални грижи. Силното почистване може да повреди незалепващото покритие. Препоръчително е тиганите със специално покритие да се мият с мека гъба и гел.

Ако говорим за чугун, алуминий и калай, те също не трябва да се слагат в съдомиялната машина. Причината е, че сплавите могат да реагират на различни препарати. В резултат на това на повърхността могат да започнат окислителни процеси.

Как миялната да стане като нова

Лепени изделия

Много хора избират залепени дъски за рязане за своята кухня. Те изглеждат стилни и наистина необичайни.

Въпреки това залепените части могат да се повредят. По правило лепилото страда, което води до повреда на продуктите.

Пластмасови прибори

Няма особена вреда за пластмасовите съдове от механично измиване. Нужно е да се обърне внимание на неговите характеристики.

Има пластмасови съдове, които не понасят топлинна обработка. Също така в съдомиялната могат да се появят драскотини и различни повреди по повърхността.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес