Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо в колата може да мирише на бензин

13 септември 2024, 13:23 часа • 550 прочитания

Миризмата на бензин в купето на автомобила не е просто неудобство, а тревожен сигнал за възможни неизправности в горивната система. Този проблем най-често се влошава при топло време, когато бензинът се изпарява много по-бързо. В студения сезон, напротив, миризмата може да стане по-слабо изразена или изобщо да не се забележи. Какви обаче са основните причини, поради които в колата може да се появи характерна миризма на гориво.

Какво става, ако сипеш бензин на дизелова кола?

Ако миризмата на бензин проникне в кабината, струва си да проверите гърловината на резервоара. С течение на времето в тръбата за пълнене могат да се образуват пукнатини, през които започва да изтича бензин. Бензиновите пари лесно проникват във вентилационната система и вътрешността. Особено важно е капакът да се затваря плътно, в противен случай проблемът само ще се влоши.

Съвременните автомобили са оборудвани със системи за улавяне на бензиновите пари, но дори и те могат да се повредят. Когато температурата в резервоара се повиши и изпарението се ускори, се създава повишено налягане и изпаренията започват да избухват, увеличавайки миризмата в кабината.

Още: Сменяйте тези детайли в колата, за да постигнете по-нисък разход

Миризмата на бензин в кабината може да бъде резултат от много фактори, всеки от които изисква внимателен анализ. Един възможен виновник е дефектен катализатор - ключова част от системата, предназначена да завърши изгарянето на отработените газове. Ако катализаторът е изчерпал експлоатационния си живот, остатъците от непълно изгорено гориво могат да навлязат в атмосферата и в крайна сметка във вътрешността на автомобила. Собствениците на стари автомобили често премахват стандартния катализатор, което също може да причини неприятна миризма.

Най-сериозната заплаха обаче е изтичането на бензин от горивната система. Този проблем може да се прояви като повреда на маркучи, пръстени или връзки към резервоара за гориво и горивната помпа.

Още: Как некачественото гориво уврежда двигателя

Като алтернатива течът може да е под капака. Бензинът се подава към двигателя чрез инжектори, чиито пръстени губят своята плътност с времето и горивото започва да изтича. Парите с характерна миризма навлизат във вентилационната система и след това в кабината.

Важно е да се знае, че миризмата на бензин в колата е тревожен сигнал. Ако възникне такъв проблем във вашия автомобил, трябва незабавно да се свържете със сервизен център.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес