Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо някои шофьори поставят втори минус на акумулатора

28 септември 2024, 09:53 часа • 3832 прочитания

Някои автомобили, предлагани на пазара втора ръка , първоначално са били подготвени за тежки условия на работа. Въпреки това, след няколко сезона, електрическите системи в колата започват да отслабват - акумулаторът се разрежда бързо, стартерът върти лошо, а фаровете се влошават. За да се справят с тези проблеми, опитни шофьори инсталират допълнителен отрицателен проводник на батерията.

Още: Коя клема на акумулатора трябва да се премахне първо

Типичен акумулатор от среден клас обикновено може да издържи около пет години. Моделите с по-лошо качество обаче излизат от строя след 2-3 сезона. Освен това електронните устройства, свързани към бордовата мрежа, могат да консумират електроенергия в режим на готовност, което допринася за бързото разреждане на батерията.

Стартирането на двигателя с изтощен акумулатор при настъпване на студено време може да се превърне в истинско изпитание. Всяка капка енергия, изпратена от акумулатора към стартера, запалителните свещи и горивната помпа, е критична. Въпреки това, електрическото съпротивление на проводниците, свързващи батерията, може да създаде допълнителни трудности. При употребявани превозни средства контактът между отрицателния кабел и тялото може да не е надежден, което води до повишено съпротивление и намалена обща ефективност на батерията.

Още: Симптоми на изтощен акумулатор и кога да се подготвим за смяна

В съвременните автомобили има още един проблем, причинен от желанието на производителите да пестят материали, като много собственици изразяват недоволство от това. Напречното сечение на кабелите е намалено, което от своя страна увеличава тяхното електрическо съпротивление. Въпреки че такива кабели са доста способни да стартират мотора при нормални климатични условия, това може да не е достатъчно за стартиране на двигателя с вътрешно горене, когато настъпи студено време.

За да преодолеят трудностите при стартиране, опитни шофьори са намерили ефективно решение за намаляване на електрическите загуби в проводниците. Те увеличават габарита на отрицателния кабел на акумулатора, като добавят допълнителен меден проводник, който свързва отрицателния извод на акумулатора към един от болтовете на двигателя. Това просто решение може значително да улесни процеса на стартиране на захранващия блок.

В допълнение, тази техника също така ускорява процеса на зареждане на батерията. Това е така, защото алтернаторът на автомобила има по-малко електрическо съпротивление, което трябва да преодолее, за да прехвърли ефективно енергията към акумулатора.

Как да разберете дали акумулаторът ви ще изкара зимата

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес