Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Китай купува технологии за бензинови двигатели?

09 ноември 2022, 14:49 часа
Реклама

Китайската компания Geely намери лесен начин да направи пробив в технологията на двигателите с вътрешно горене и да завладее този пазар. Тя реши да ги купи от европейски автомобилни производители, които вече не възнамеряват да инвестират в агрегати с изкопаеми горива.

Както е известно, европейските компании хвърлят всичките си ресурси в разработването на електрически превозни средства и агрегати за тях. По-специално, Geely изкупува подразделението на Volvo Cars - Powertrain Engineering Sweden, или по-скоро то се прехвърля на Volvo-Geely Holding. В случая става дума за проектантско бюро, в което работят висококласни инженери, както и за фабрики за двигатели в шведския град Скьовде и в Китай, както и други активи.

На срой ред, Volvo приветства желанието на Geely да изкупи неговия дял, тъй като двигателите с вътрешно горене се превръщат в излишен актив за шведите - от 2030 г. марката планира да произвежда само електрически превозни средства.

Geely също се е насочила към технологиите на Renault - компания, която дълги години е доставчик на двигатели за състезателни автомобили от Формула 1 и има много интересни разработки. От тях обаче никой в Европа няма да има нужда от 2035 г., когато официално ще бъдат забранени продажбите на нови коли с двигатели с вътрешно горене.

Затова и Geely се насочва към Renault. Освен това китайската и френската автомобилни компании ще създадат съвместно предприятие за производство на двигатели, както и хибридни задвижвания, като всеки от тях ще притежава 50% дял. Продуктите ще се произвеждат в 17 завода, разположени на три континента, а броят на служителите ще бъде 19 000 души. Обемът на производство - повече от 5 милиона двигателя годишно, което е приблизително 80% от световното търсене на двигатели с вътрешно горене.

Тези двигатели и хибридни агрегати ще бъдат закупени от самите Renault и Geely, както и от Dacia, Nissan, Mitsubishi, а също така и от вече споменатите Volvo, Lynk & Co и Proton - всички те са част от групите Geely и Renault. Други автомобилни производители също ще могат да купуват от новата компания.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес