Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Volkswagen сложи край на гаранциите за работни места

11 септември 2024, 14:31 часа • 498 прочитания

Германският производител Volkswagen ще сложи край на 30-годишно споразумение, което гарантира работните места в своите заводи в Германия, съобщават медиите в страната, като се позовават на официалното писмо от ръководството на концерна до профсъюза IG Metall.

Volkswagen призна: Вече не сме конкуретноспособни

Според информацията в края на тази година ръководството на концерна ще отмени гаранцията за заетост на служителите - валидността на документа е многократно удължавана от 1994 г. насам. След това служителите ще получат шест месеца преходна защита. Това означава, че оперативните съкращения са възможни от 1 юли 2025 г. Досега всичко това беше изключено от гаранциите за работа, които важат до 2029 г.

Ръководителят на концерна Оливър Блуме заяви, че новата посока, зададена от Volkswagen, има за цел да следва пътя на спестяванията на фона на желанието на конкурентите да се затвърдят на европейския пазар и спада в общата конкурентоспособност на Германия. Компанията позволява закриване на производство в Германия с последващо освобождаване на служители.

Още: Нови трудности за Volkswagen - разходите растат, а продажбите падат

Профсъюзът не е доволен от този развой на събитията, членовете му категорично са заявили готовност да се противопоставят на плановете на концерна, дори и да организират мащабни стачки. Според информациите, съкращенията ще засегнат 6 завода на Volkswagen в Германия.

На свой ред Financial Times, позовавайки се на Германската федерална служба по труда, съобщава че нивото на безработица през 2024 г. е достигнало 6%, но експертите са убедени, че ситуацията на пазара на труда е много по-лоша, отколкото показват цифрите.

Според Европейската асоциация на производителите продажбите на нови автомобили Volkswagen Group в Европа през юли са намалели с 2,2% на годишна база. Големият проблем на концерна си остава електромобилите, които просто се продават много по-слабо от очакваното.

Volkswagen ще съкрати 20% от служителите си, за да увеличи рентабилността

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес