Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Volkswagen ще съкрати 20% от служителите си, за да увеличи рентабилността

07 декември 2023, 17:03 часа • 2323 прочитания

В края на ноември изпълнителният директор на Volkswagen Томас Шефер направи шокиращо изявление за липсата на конкурентоспособност на марката на среща на служителите в централата във Волфсбург. Ситуацията явно изисква непопулярни мерки, основната от които е съкращаване на персонала.

Според съобщения в медиите, през следващите няколко години Volkswagen планира да съкрати всеки пети служител или около 20% от работната си сила. Ръководителят на отдела по човешки ресурси на компанията Гунар Килиан обеща, че съкращенията ще се извършват „постепенно и по социално отговорен начин“. На първо място, на по-възрастните служители ще бъде предложено ранно пенсиониране. След такава новина акциите на Volkswagen поскъпнаха с 3,6%, въпреки че от началото на 2023 г. поевтиняха с 16%.

Преди това главният изпълнителен директор на Volkswagen Томас Шефер подчерта, че компанията ще трябва да работи с най-малко хора в бъдеще, така че постепенното им намаляване е неизбежно. Това ще подобри рентабилността на производството, което ще му позволи да се конкурира по отношение на цените с други производители. Това в крайна сметка ще помогне на Volkswagen отново да стане водеща световна марка.

 

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес