Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Toyota разкрива водородното си бъдеще в Европа

15 септември 2016, 13:15 часа • 2918 прочитания

Компанията Toyota реши да заложи на предстоящия автомобилен салон в Париж на екологичните модели. Затова и основният акцент на производителя ще бъде насочен към прототипа FCV Plus, който се задвижва с водородни клетки. Това позволява на машината не само да не нанася вреди на околната среда, но и да произвежза електричество, при това в този сериозни количества.

Футуристичният автомобил е оборудван с 4 електромотора – по един на всяко едно колело. Между предните колела е поставен блок горивни клетки, които генерират електричество след химическа реакция между водород и кислород. Самият водород се съхранява в специален резервоар, разположен между задните колела.

Динамичните характеристики на модела не се съобщават, но от Toyota твърдят, че горивните клетки на FCV Plus могат да се захранват не само от водорода в резервоара, но и от външни източници. Така че прототипът може да създава електроенергия за битови нужди, стига да се намира на място, на което има достъп до водород.

Самият прототип е с размери, по-малки от тези на Toyoa Yaris, но разполага с 4 места. Концептът не разполага с приборен панел, като в салона има единствено волан. От компанията са на мнение, че от подобен автомобил няма смисъл през следващите 15 години. В Toyota ще започнат производството на подобни машини, едва след като успеят да намалят поне 2 пъти габаритите на горивните клетки.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес