Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сменяйте тези детайли в колата, за да постигнете по-нисък разход

20 август 2024, 16:10 часа • 25123 прочитания

В настоящите реалности, когато средната възраст на автомобилите по нашите пътища надхвърля десет години, експертите определят остарелите превозни средства като основна причина за влошаване на общата горивната ефективност. С течение на времето автомобилите неизбежно губят първоначалната си ефективност, което често води до повишен разход на гориво.

Как да пестим гориво в жегите?

Много от тези проблеми могат да бъдат коригирани. Това важи особено за тези, които ценят надеждността на своя автомобил и искат да удължат експлоатационния му живот. Повишеният разход на гориво не винаги се забелязва веднага, но когато започнете да забелязвате, че харчите много повече за гориво от обикновено, това може да навреди значително на портфейла ви.

Механици с опит в ремонта на автомобили анализираха петте основни причини, които могат да доведат до неефективен разход на гориво. Начело в списъка са мръсните или запушени горивни инжектори, тъй като те са една от най-честите причини за повишен разход на гориво. Системата за впръскване на гориво, която замени остарелите карбуратори, изисква редовна поддръжка. Ако инжекторите се запушат, това води до недостатъчно подаване на гориво към двигателя, което увеличава разхода.

Още: Автомонтьор съветва как да удължите живота на автомобила

Блокираните спирачни апарати могат да доведат до допълнително съпротивление по време на шофиране на превозното средство, което принуждава двигателя да работи по-интензивно и следователно увеличава разхода на гориво.

Ниското налягане в гумите също влияе върху горивната ефективност. Недостатъчното налягане увеличава съпротивлението при търкаляне, което кара двигателя да работи на по-високи обороти.

Как да изчислите разхода на гориво, от какво зависи той и може ли да пестите от него

Използването на грешно двигателно масло може да увеличи триенето на двигателя, което също увеличава разхода на гориво. И накрая, агресивното шофиране, включително честото и рязко ускоряване, изисква повече усилия от двигателя и в резултат на това повече гориво.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес