Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще „убиват” ли автономните автомобили хора?

24 октомври 2016, 13:01 часа • 1483 прочитания

Бурното развитие на технологиите при автономните автомобили пораждат редица важни въпроси от морално-естетичен характер. Един от тях е чий живот ще спаси машината в случай на авария – този на собствените си пътници или на пешеходец на пътя? Отговорите са доста различни, като един от тях дойде от компанията Mercedes-Benz.

Представители на производителя от Щутгарт опровергаха информацията, че електронните „мозъци” на автономни автомобили на марката са програмирани така, че да предпочетат да окажат помощ на техните шофьори или пътници за сметка на останалите постарадали в инцидента участници в движението.

Според изданието Car and Driver в Mercedes са създали софтуер за такива превозни средства, чиято първа задача е да минимализира последствията от авария за всички, които са вътре в самата кола. Информацията дойде от Кристиан фон Хюго, който е един от инженерите, работещи по компютърните системи за автономните коли на германската марка. Пред изданието той заяви, че спасяването на хората в автомобила е основният приоритет за системата

Това изявление предизвика огромна вълна от недоволство и се наложи от Mercedes-Benz да обясняват ситуацията. Представител на компанията обяви, че автономните коли на компанията ще осигуряват еднаква безопасност за всички участници в движението. А самите автомобили ше се разработват така че да се изключи напълно риска и да се намали до мининум възможността за попадане в аварийна ситуация.

Автомобилни експерти обаче не приемат подобни обяснение, тъй като те не дават директен отговор на въпроса „Кой да живее и кой не?” и в крайна сметка нито един от вариантите на този отговор няма да как бъде социално приемлив. Именно това е и причината, поради която от Mercedes-Benz смятат да организират широко обсъждане на темата, при това в най-близко време.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес