Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Японски производители ще правят двигатели без бензин и дизел

28 май 2024, 15:04 часа • 3602 прочитания

Три от водещите японския автомобилни производители се ангажираха да разработят нови поколение двигатели, съобразени с електрифицирани типове задвижване, за да постигнат въглеродна неутралност в бъдеще. Това са Toyota, Mazda и Subaru, става ясно от съвместно изявление на трите компании.

Subaru е световен лидер по продажби при 4х4

В съобщението се говори за широка и оптимална интеграция в системите за електрическо задвижване, използвайки всички предимства на всеки компонент. Също така се посочва, че новото поколение двигатели ще бъде високо ефективно и мощно и ще революционизира дизайна на превозните средства заради своята компактност.

„По-малките двигатели ще позволят още по-ниски предни капаци, подобрявайки дизайнерските възможности и аеродинамичните характеристики, като същевременно насърчават подобрената горивна ефективност. Разработката също така ще обърне специално внимание на спазването на все по-строгите разпоредби за емисиите“, обясняват от Toyota.

Още: Toyota не се отказва от дизеловите автомобили

Друг важен момент е, че новите двигатели няма да използват изкопаеми горива. Синтетичните горива, биогоривата и водородът се разглеждат като алтернативи.

„Докато Subaru, Toyota и Mazda се състезават на продуктовата арена с уникални двигатели и превозни средства, компаниите имат споделен ангажимент за постигане на въглеродна неутралност чрез многостранен подход. Заедно с партньори с еднакво мислене, които са еднакво опитни и запалени по двигателите, те ще работят за създаването на бъдещето на японската автомобилна индустрия“, се казва още в изявлението.

Още: Пет японски коли, които ще служат дълго на собственика си

От Subaru отбеляза, че ще работят върху подобряването на собствените си двигатели тип „боксер“, докато в Mazda ще се съсредоточат върху адаптирането на роторните мотори, които марката възражда в последните години.

 

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес