Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първият безпилотен шатъл за доставки в Европа е готов

07 декември 2022, 11:58 часа • 1694 прочитания

Компанията Loxo представи първия в Европа безпилотен автомобил за доставка на различни стоки и зареждане на магазини. Такива превозни средства ще се появят по пътищата на Швейцария през пролетта на 2023 г., а след това трябва да бъдат сертифицирани в Германия и Великобритания.

Автономната совалка се интегрира лесно в ИТ-инфраструктурата на ползвателя, предлага трансформируемо товарно отделение и като размери се вписва перфектно в трафика на Стария свят.

От Loxo твърдят, че са намерил решение на проблема с доставката на „последната миля“. Неговото товарно превозно средство, благодарение на електрическото си задвижване, е по-малко опасно за околната среда, идеално се вписва в европейския трафик; и също така може да бъде напълно интегриран в ИТ-инфраструктурата на търговец на дребно или логистична компания.

Използване на шатълите ще започне през пролетта на 2023 г. Те са изградени върху платформа за скейтборд от дуралуминий, оборудвани са с четири електрически мотора и изминават до 110 км без презареждане. Всяка машина е способна да достави едновременно 64 колета с общо тегло 320 кг. Освен това минималната височина на товарене от 40 см улеснява достъпа до купето за хора в инвалидни колички.

Loxo има и други силни страни. Първо, това е най-бързият шалът в Швейцария. Второ, вместо сензори с въртяща се част, машината използва специална комбинация от радар, лидар, сонар, камера и изчислителен алгоритъм. Това дава 360-градусов изглед както на самата совалка, така и на оператора, който се грижи за нея.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес