Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психолози посочиха как да бъде избегнат конфликт на пътя

03 април 2024, 16:43 часа

В случай на катастрофа или конфликт на пътя стресираният шофьор може бързо да се успокои, ако премахне емоциите си и направи няколко упражнения. Това ще помогне за излизане от ситуацията, преди тя да ескалира, категорични са психолози.

Реклама

Полезно: Как да накарате шофьора зад вас да поддържа дистанция

„Всички опасни инциденти на пътя се случват неочаквано, така че подобни ситуации са придружени от стрес и голям страх. В това състояние хората са особено податливи на първични реакции като „борба” и „бягство”, както и на агресия и страх. В наши дни нивото на стрес сред хората е много високи и дори малки дразнители могат да доведат до непропорционална реакция, да не говорим за инцидент“, обяснява психолог.

Според него, ако друг участник в катастрофата се държи неадекватно, няма смисъл да се въвлича емоционално в процеса. Специалистът обясни, че в момент на пътен конфликт агресивната реакция на човек не е насочена конкретно към другия шофьор, а към ситуацията като цяло. Това е ключов момент, тъй като много шофьори приемат обидите лично.

Още: ЕП гласуват санкции срещу опасните шофьори, които не пребивават в страната, да се прилагат в целия ЕС

„Можете да се справите със стреса в такава ситуация, ако слушате тялото си. В такива ситуации направете няколко дълбоки коремни вдишвания и бавни издишвания. Също така е важно да стоите на едно място и буквално да почувствате земята под краката си. Тогава трябва да осъзнаете, че тук и сега няма заплаха за живота ви. Това съзнание ще ви помогне да излезете от състоянието на страх и да се успокоите“, посъветва специалистът.

В Кърджали мъж е убит след спор за паркомясто

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес