Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основните грешки, които се допускат при смяна на свещите

31 юли 2024, 11:22 часа • 1234 прочитания

Запалителните свещи в автомобила трябва да се сменят в съответствие с разпоредбите на производителя, като самата процедура не е особено сложна. Много шофьори обаче я извършват, без дори да знаят за опасностите, които крие, предупреждават автомонтьори.

Как шофьорите „убиват“ колите си със смяна на запалителни свещи

Няколко са сериозни грешки, които се правят при смяната на запалителни свещи. И точно такива пропуски могат да доведат до скъпи ремонти. Например, важно е предварително да се почисти корпуса на двигателя и гнездата на свещите със сгъстен въздух. Мръсотия, прах и отломки, останали в цилиндрите, могат в крайна сметка да надраскат стените и да повредят буталата.

Също така е много важно запалителните свещи да се сменят в срока, препоръчан от производителя. В противен случай свещта може да заседне и ще бъде много трудно да я развиете. Повредата на резбата може да доведе до смяна на главата на цилиндъра.

Още: Кои миризми от двигателя не трябва да се пренебрегват?

Същият тъжен резултат може да бъде причинен от прекалено затягане на запалителните свещи при смяната им и, обратно, от твърде слабото им завинтване, когато свещите остават недостатъчно затегнати.

Друго, което трябва да се знае, е, че не можете да спестите от свещи и да купите възможно най-евтиния аналог. Струва си да закупите висококачествени свещи, които не само издържат необходимия период, но и няма да се счупят по време на монтаж или демонтаж.

Защо никога да НЕ слагате неоригинални запалителни свещи на автомобила си?

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес