Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още производители променят „електрическите“ си планове

22 юли 2024, 11:57 часа • 2816 прочитания

Американският Ford обяви плановете си да електрифицира европейския пазар още в началото на 2020-те години. Компанията планираше да премине напълно към производството на електрически модели до 2030 г. и да спре производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Основният стимул за тези цели бяха строгите екологични разпоредби на Европейския съюз и нарастващото търсене на електрически превозни средства сред потребителите.

Загуби ли инерция преходът към електрически превозни средства?

Изпълнението на тези амбициозни планове обаче се изправи пред редица проблеми, като един от основните е недостатъчна инфраструктура на зарядните станции. В Европа мрежата от зарядни станции все още е слабо развита, особено в селските и отдалечени райони. Това създава затруднения за собствениците на електромобили.

Съща така производството на електрически превозни средства остава скъпо, което се отразява на крайната цена на продукта. За масово преминаване към EV са необходими значителни намаления на разходите, което изисква време и инвестиции.

Още: Още един проблем спъва продажбите на електромобили

Всичко това накара Ford да преразгледа стратегията си и да обяви, че пълната електрификация ще се забави, като компанията ще насочи сериозни усилия към разработката и продажбата на plug-in (зареждащи се от мрежата) хибридни модели. Така Ford се присъединява към Volkswagen, Kia, Genesis, General Motors и други производители, които планират да пуснат на пазара повече хибридни модели, включително plug-in, за сметка на напълно електрически автомобили.

Същото обяви и Audi, където планираха през 2033 г. да се превърнат в производител на изцяло електрически превозни средства. Компанията от Инголщад обаче призна, че прехода към електромобили ще се забави, а главна роля в него ще играят именно хибридите. Затова и Audi ще разшири гамата си от plug-in хибриди, като това не отменя курса към пълна електрификация. Тя обаче ще се забави.

Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес