Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колата може да ви спаси при гръмотевична буря

25 юли 2024, 15:11 часа • 1070 прочитания

Метеорологичните условия могат да се променят бързо и понякога буря ни изненадва, докато сме далеч от дома или безопасно убежище. В такива ситуации възниква въпросът: може ли колата да се счита за безопасно убежище по време на гръмотевична буря?

Автомобилът наистина е едно от най-безопасните места за скриване по време на гръмотевична буря, благодарение на феномена, известен като „Фарадеева клетка“. Металният корпус на автомобила провежда електрически ток по повърхността му, предпазвайки интериора от въздействието на външни електрически полета. В случай на удар от мълния зарядът се разпределя по повърхността на автомобила и отива в земята през колелата.

Не всички части на машината обаче са еднакво безопасни. Антените, багажниците на покрива и огледалата могат да бъдат привлечени от мълния, което може да причини повреда. За да осигурите максимална безопасност, трябва да затворите всички врати и прозорци на автомобила и да изключите устройствата, свързани със запалката, тъй като те могат да се повредят от мълния.

Още: Как да предпазим колата от прегряване в жегите?

Също така е добре да проверите прогнозата за времето преди пътуване. Ако се очакват гръмотевични бури или проливен дъжд по маршрута ви, най-добре е да обмислите промяна на графика на пътуването си или да изберете друг маршрут. Също така е важно да проверите техническото състояние на автомобила, особено гумите, спирачките и чистачките, за да осигурите безопасно шофиране при трудни метеорологични условия.

Ако се появи буря по време на шофиране, трябва да намалите скоростта си, за да подобрите контрола на превозното средство и да намалите риска от аквапланинг на мокри пътища. Избягвайте внезапни маневри и поддържайте по-голяма дистанция от превозните средства отпред.

Как да се предпазите от мълнии: Не носете чадър, не говорете по телефона

Ако все пак ви застигне буря на пътя, най-добре е да отбиете и да намерите безопасно място за паркиране. Не трябва да спирате отстрани на натоварен път, тъй като има риск от сблъсък с друго превозно средство. По магистралата продължете до най-близката спирка или бензиностанция.

Най-добрият вариант е да оставите колата в гараж или многоетажен паркинг, където ще бъде защитена от гръмотевични бури и градушка. Ако нямате гараж, можете да паркирате на закрита бензиностанция. Важно е да избягвате паркирането в ниски райони, тъй като те могат бързо да се наводнят по време на силен дъжд поради запушени канали за дъжд.

Още: Ето защо имаме главоболие по време на гръмотевична буря

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес