Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога включването на круиз-контрол е опасно за водача?

02 май 2024, 17:19 часа

Автомобилните производители оборудват модерните автомобили с максимален набор от полезни опции, които правят шофирането по-удобно и приятно. Една такава функция е круиз-контролът. Използването му обаче изисква не само разбиране на неговите предимства, но и осъзнаване на недостатъците на тази система.

Реклама

Петте най-важни нови технологии, които правят автомобила по-безопасен

Същността на круиз-контрола е да улесни живота на водача, като му осигури възможност да поддържа избраната скорост без постоянно натискане на педала на газта. За дълги пътувания по междуградски пътища и магистрали това е идеално решение не само за удобство, но и за икономия на гориво.

„Освен това круиз-контролът помага за намаляване на умората при дълги пътувания и предпазва от превишена скорост“, подчертава Ирина Франк, управляващ директор на автомобилната компания Frank Auto.

Още: Кои системи за сигурност на автомобила не работят на дъжд

Някои от съвременните системи за круиз-контрол надхвърлят нормалната функция за контрол на скоростта. Те могат автоматично да спират при приближаване на други автомобили, да предупреждават за препятствия по пътя, да оценяват разстоянието до превозните средства отпред и също така автоматично да управляват автомобила.

Темпоматът, както е известно още това устройство, обаче има и някои недостатъци, които е важно да знаете. Първо, използването му при лошо време е изключително опасно. По-добре е да не активирате тази опция при дъжд, сняг или лед. Второ, има опасност от загуба на концентрация. В един момент водачът започва да се отпуска, забравяйки, че кара колата. И накрая, в град с постоянни спирки и задръствания, използването на круиз-контрол може да причини инцидент.

Всички нови коли получават задължителен контрол на скоростта

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес