Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайските производители отговориха на европейските мита

19 юни 2024, 15:57 часа • 10178 прочитания

Тарифната война между Европа и Китай започна. Според Global Times всъщност във вторник трябва да има среща при закрити врата между европейски и китайски автомобилни производители и различни компании в сектора. Съобщава се обаче, че източните автомобилни производители са склонни да поискат от властите в Пекин да увеличи митата върху вноса на европейски автомобили, задвижвани с бензин.

Основателят на BYD обвини Европа и САЩ в нечестна игра

Засега е известно, че митата върху вноса на китайски електрически автомобили в Европа всъщност ще влязат в сила на 2 ноември 2024 г., но със задна дата - 4 юли. Все още има повече от 5 месеца на разположение на страните да разговарят помежду си , опитвайки се да постигнат споразумение, което да удовлетворява и двете страни.

От една страна, Старият континент обвини Китай, че несправедливо подкрепя своята автомобилна индустрия чрез дъмпингова операция, прилагайки методи като особено благоприятно данъчно облагане и т.н. От друга страна, азиатският гигант отхвърля обвиненията, като обявява - както се вижда - „контрамерки за твърда защита на правата на китайските производители".

Още: Официално: ЕК обяви новите мита за китайски електромобили

Също така според Global Times миналия месец автомобилен изследователски център, свързан с китайското правителство, е предложил повишаване на митата върху европейските автомобили с двигатели с вътрешно горене до 25%, което е увеличение от 10% в сравнение с настоящите.

В допълнение към автомобилите, Китай също така се е насочил към свинско месо и млечни продукти от Европа. Така се очертава „война“, която може да започне на няколко фронта, включвайки различни компании.

САЩ повишиха рязко митата за китайски електромобили и чипове

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес