Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китайски хибриден SUV преплува басейн, без да потъне

10 октомври 2024, 15:40 часа • 741 прочитания

Китайският производител BYD представи уникалните възможности на своя SUV с голяма рама YangWang U8 по време част от международното автомобилно изложение в община Тиендзин. Пред очите на изумена публика този хибриден автомобил, задвижван от четири електрически мотора, преплува басейн, пълен с вода.

Още: Основателят на BYD обвини Европа и САЩ в нечестна игра

Автомобилът, представен за първи път в Поднебесната империя през септември миналата година, освен способността да преодолява брод с дълбочина до 1 м в базовата версия и до 1,4 м в Off-road Master, е снабден и с авариен навигационен режим. Той се активира автоматично, ако машината е потопена във вода, по-дълбока от определените граници.

Снимка: BYD

В този случай двигателят с вътрешно горене незабавно се изключва, прозорците се затварят, климатичната система превключва на вътрешна циркулация на въздуха и люкът се отваря, за да осигури на водача и пътниците авариен изход. В това състояние SUV може да остане на повърхността в продължение на 30 минути, движейки се напред със скорост от 3 км/ч.

Още: Китайци отмъкнаха от Tesla огромен договор с Uber

Тази функция е предназначена за спешни случаи като наводнения, а не за пресичане на водни пространства. В края на краищата, след включване на аварийния режим на навигация, колата трябва да бъде закарана в сервиз за проверка. За посетителите на автомобилното изложение обаче BYD направи изключение и проведе презентация на живо по вода без намек за природни бедствия.

Снимка: BYD

Друго „оръжие“ на хибридния SUV BYD YangWang U8 е така нареченият „резервоарен“ завой, при който и четирите електрически мотора, които въртят колелата на автомобила, се използват по специален начин. В този режим машината се върти на 360 градуса, докато стои неподвижно. А благодарение на хидравличната система SUV може да се издига и пада на височина до 150 мм.

Автосалон на BYD изгоря в Китай, подозира се електрическа кола (ВИДЕО)

Под капака на този модел има 2,0-литров турбо двигател, който работи като генератор за четири електрически мотора. Общата мощност на електроцентралата BYD YangWang U8 е 1200 конски сили (1280 Нм), а максималният пробег е около 1000 км. Максималната скорост на хибрида е ограничена до 200 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 3,6 секунди. Дължината на SUV е 5319 мм, междуосието е 3050 мм, а собственото тегло е 3460 кг.

Снимка: BYD

Цената на BYD YangWang U8 е 1,1 милиона юана (около 280 000 лева), което прави SUV най-скъпият сериен автомобил с електрически двигатели, произвеждан в Китай.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес