Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво заплашва автоматика, ако не се поставя ръчната спирачка на наклон

22 март 2023, 17:02 часа

Всяка автоматична скоростна кутия има специален режим на паркиране, обозначен с латинската буква "P" от английската дума "Паркинг" ("Паркинг"). Но ако колата остане на пътя под наклон, експертите препоръчват допълнително задействане на ръчната спирачка. В противен случай неприятностите не могат да бъдат избегнати.

Реклама

Експерти са категорични, че автоматичната скоростна кутия е подложена на сериозно натоварване, ако колата не е поставена на ръчната спирачка на стръмен наклон. Режимът "P" е зъбно колело, което е свързано към изходния вал на скоростната кутия и механизъм с лост, който влиза между зъбите на зъбното колело и блокира движението му.

Ако колата е на стръмен наклон и не е дръпната ръчната спирачка, цялото тегло на колата притиска този лост. В резултат на това скоростна кутия получава сериозни увреждания по основните си елементи, означава следващи скъпи ремонти.

Затова и специалистите препоръчват, когато паркирате на наклон да предприемете тези действия. Първо трябва да затегнете добре ръчната спирачка, след това да преместите селектора на автоматичната скоростна кутия в положение "P" и накрая да махнете крака си от педала на спирачката.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес