Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се зарежда смартфон в автомобила

23 юли 2024, 15:53 часа • 2043 прочитания

Много шофьори често използват смартфоните си за навигация, но не се замислят как правилно да ги зареждат в колата. Неправилната употреба може значително да намали живота на батерията. Експерти споделят препоръки как да се избегне това.

Шофьорите често монтират телефона си на предното стъкло и го свързват към зарядното. Това обаче може да доведе до прегряване на устройството. На слънце температурата на таблото може да достигне 60 градуса по Целзий. В комбинация с топлината от зареждането и пряката слънчева светлина, това може да доведе до прегряване на батерията, съкращавайки нейния живот.

Още: Защо свети „чекът“ на колата - ето кои са основните причини!

Литиево-йонните батерии са особено чувствителни към високи температури. Те издържат максимум 60 градуса по Целзий, но зареждането при температури над 45 градуса вече се отразява негативно на батерията. Така че, поставянето на телефона ви на горещо табло и включването му в зарядно ще намали значително живота му. R така - как правилно да зареждате телефона си в колата?

Зареждайте само когато е необходимо

Свържете телефона си за зареждане само когато нивото на заряд падне под 40%. Спрете зареждането, когато зарядът достигне 80%.

Избягвайте пълното зареждане в колата

Пълното зареждане до 100% се извършва най-добре у дома при стайна температура, не по-висока от 20-25 градуса по Целзий.

Още: Лятна забрана: Защо не можете да миете колата си в жегата

Избягвайте зареждане на предното стъкло

Най-добре е да поставите телефона си в централната конзола или в жабката с климатик, ако имате такава.

Ограничете използването на индукционно зареждане

Индукционните зарядни устройства в автомобилите могат да прегреят. Ако колата ви няма вентилация за индуктивно зареждане, по-добре е да използвате кабелно зареждане.

Още: Полезно за пътуващи: Как да заредите смартфона, ако наблизо няма контакт

Използвайте възможностите на вашия автомобил

Ако имате безжичен Android Auto или Apple CarPlay, опитайте да оставите телефона си в жабката. Това ще помогне да се избегне прегряване и да се намали натоварването на батерията.

Правилното използване на вашия телефон и зареждането му в колата ще ви помогне да удължите живота на батерията. Следвайки тези прости препоръки, вие ще предпазите своя смартфон от прегряване и ще запазите неговата функционалност за дълго време.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес