Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да увеличите ресурса на автоматичната скоростна кутия

13 май 2024, 15:17 часа
Реклама

Пролетта вече е към своя край, но все още има райони - особено тези в планините, където сутрин е студено. Затова е твърде рано да се забравя, че автомобилът се нуждае от загряване преди потегляне. Тази процедура обаче често се извършва с груби грешки, особено когато става въпрос за загряване на трансмисията, а не на двигателя, на който се обръща повече внимание.

Kак най-добре да използвате „автоматичната“ трансмисия през лятото

Много от съвременните автомобили са оборудвани с автоматични скоростни кутии. За гладка и правилна работа, тези агрегати изискват трансмисионно масло, което е достигнало работна температура. В противен случай скоростната кутия ще получи прекомерно натоварване, което допринася за по-бързия отказ на кутията.

И така, как се загрява трансмисията? Много автомобилисти вярват, че докато колата стои неподвижна с работещ двигател, скоростната кутия също се загрява. Тази преценка е отчасти вярна. Но скоростната кутия в този момент получава само минимално необходимата топлина, тъй като когато колата не работи, нейните вътрешни елементи не взаимодействат с двигателя. Всъщност кутията започва да се загрява напълно, когато колата се движи.

Още: Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

На практика при минусови температури трансмисионното масло в скоростната кутия достига работна температура в рамките на 5 - 10 минути след началото на движението. При тежки студове трябва да отделите малко повече време за това. Ако говорим за топлия период на годината, тогава 5 минути са достатъчни за загряване на скоростната кутия, след което вече можете да използвате трансмисията в най-голяма степен. Що се отнася до шофирането на кола по време на загряване, трябва да избягвате прекомерни натоварвания на автоматичната скоростна кутия.

В този случай говорим за резки маневри с ускорение и забавяне. Трябва да започнете да се движите плавно, без да повишавате оборотите на двигателя над 3000. На свой ред, веднага щом кутията се загрее, вече можете да преминете към обичайния режим на шофиране. Въпреки това, що се отнася до острите маневри, които младите шофьори обичат толкова много, по-добре е да се опитате да се въздържате от тях, тъй като класическите автоматични трансмисии и CVT не са подходящи за това. Следователно износването на скоростната кутия става по-бързо.

Кога ръчната скоростна кутия е за предпочитане пред автоматичната

Що се отнася до роботизираните кутии, те се справят по-добре с натоварването. Но не трябва да забравяме, че ръчните трансмисии изискват по-честа поддръжка и в същото време обръщат специално внимание на качеството на маслото. Последното нещо, за което трябва да внимавате, е възможността от прегряване на трансмисията. Всяко прекомерно натоварване води до силно нагряване на трансмисионното масло, което от своя страна може да загуби свойствата си преди определеното от производителя време. Това от своя страна ще се отрази негативно на по-нататъшната работа.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес