Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да убедите продавача да намали цената на колата, която сте харесали

27 септември 2024, 15:09 часа • 425 прочитания

Не всеки човек, по една или друга причина, умее да се пазари. Особено когато става въпрос за големи покупки като автомобил. Психолози посочиха за какво трябва да говорите с продавача на автомобила, за да получите по-добра оферта. Просто казано - да получите отстъпка за автомобил. Между другото, същите принципи важат и при договарянето за апартамент.

Как да спестите време при избор на употребяван автомобил

Най-популярният аргумент за пазарлък обикновено са недостатъците на автомобила. Споменаването им ще помогне да убедите продавача да намали цената, сигурни са психолозите. Трябва внимателно да проучите предлагания автомобил, да идентифицирате възможно най-много недостатъци и дефекти, след което да посочите всеки от тях и да предложите намаление на цената.

Снимка: Freepik

Също така би било добра идея да проучите подобни оферти на пазара на по-ниска цена. И да я посочите като аргумент при преговорите.

Още: Защо старите коли с малък пробег са капан

След като използвате тези техники, помолете продавача да ви даде време за размисъл. В този случай самият той може да предложи на купувача отстъпка. Не забравяйте да проявите искрен интерес към предлагания автомобил и неговия собственик. Това е много важно, смятат психолози. Ако помолите продавача да сподели добри спомени от колата, той ще бъде по-склонен на отстъпка. За да създаде ефекта на емпатична връзка, купувачът трябва използва изражения на лицето, жестове, реч, глас и дишане.

Снимка: Freepik

Специалистите също така препоръчват да уведомите собственика на колата, че сте харесали колата му, а след това да го информирате, че сте готови да я вземете, ако има отстъпка. Аргументи като предстоящ рожден ден или друг празник могат да бъдат полезни на купувача като причина да намали цената.

5 вида коли на старо, които трябва да избягвате при покупка

Когато общувате с продавача, можете да се съгласите на сделката, но в последния момент да го уведомите, че е пристигнала друга оферта. Също така, преди сделката можете да се позовавате на непредвидени разходи и да посочите конкретна сума, която е изгодна за вас, като вземете предвид желаната отстъпка, която сте готови да му предложите днес, ако той се съгласи. По време на самата сделка поканете продавача да ви направи комплимент и да ви даде незначителна сума.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес