Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследване: Електромобилите все още не са подходящи за пътуване по магистрали

30 юли 2024, 14:25 часа • 1043 прочитания

Скорошно проучване, проведено в Германия, установи значително намаляване на пробега на електрическите превозни средства при шофиране със 130 км/ч. В тестовете са участвали 48 електрически превозни средства, като изпитанията са проведени в различни дни при оптимални температурни условия от 16 до 28 градуса.

След спиране на субсидиите: Пазарът на електрически коли в Германия върви надолу

Експериментите са проведени на германски аутобани, където скоростите обикновено са по-високи, отколкото по пътищата в други страни. Това също трябва да се вземе предвид при тълкуването на данните, тъй като разликите в конфигурацията на превозното средство, които биха могли да повлияят на резултатите, като размера на колелата например, не са взети под внимание.

Добре познати модели като Tesla Model Y и други популярни електрически автомобили като Volkswagen ID.4 и Hyundai Kona не са участвали в тестовете. В списъка обаче е включен Tesla Model 3 Performance, който беше най-малко ефективен заради спортната си настройка.

Още: Проучване: Близо 30% от собствениците на електромобили ще се връщат към ДВГ

Най-добър резултат показа Audi Q8 55 e-tron quattro, който измина 433 км, което е с 19% по-малко от заявеното от производителя при пълен капацитет на батерията от 108 kW/h. Mercedes-Benz EQE 350+ измина 382 км, което е с 22% по-малко от посоченото за батерия от 96 kWh. BYD Dolphin зае трето място с резултат от 322 км на батерия от 60 kWh, което е с 25% по-малко от очакваното.

В дъното на списъка беше Volvo EX30, който успя да измине само 269 км с батерия от 64 kWh, което е с 43% по-малко от декларираното от производителя. Citroen e-C4X с батерия от 50,8 kWh измина 235 км, давайки 44% от декларирания резерв. Най-големи загуби има Toyota bZ4X, със задно предаване и 64 kW/h батерия, която изминава 270 км, което е с 47% по-малко от посоченото от производителя.

Електромобилите свалят вредните емисии и Сан Франциско го доказва

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес