Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейски автомобилни заводи спират работа заради кризата в Червено море

16 януари 2024, 17:18 часа • 2487 прочитания

През настоящото десетилетие глобалната автомобилна индустрия вече е преживяла две големи логистични кризи - първата беше провокирана от пандемията COVID-19, втората от войната в Украйна, започнала през февруари 2022 г. Сега има нова такава - атаките на йеменските хуси срещу търговски кораби в Червено море, през което минава най-краткият морски път от Азия към Европа.

Експлозия спря производството в 6 завода на Toyota

Както е известно, йеменското движение Хути, което подкрепя палестинците във въоръжения конфликт с Израел, започна да атакува кораби, преминаващи през Червено море. Формалната причина за атаката е връзката на плавателните съдове със САЩ или Израел, но на практика се напада всеки кораб. Това доведе до парализиране на транспортирането на товари през Червено море и Суецкия канал, който свързва Червено море със Средиземно море - през него основният поток от продукти и компоненти от Азия към Европа. Алтернативният морски път е гигантска обиколка около Африка през нос Добра надежда.

Скъпият въздушен транспорт частично решава проблема. В момента няма установен сухопътен маршрут, а въоръженият конфликт в Червено море рязко ескалира миналата седмица. И веригите за доставки вече са пострадали, което се отразява на много от индустриите.

Още: Ракета уцели гръцки кораб край Йемен: Червено море е все по-опасно

Една от тях е автомобилната - поради недостиг на компоненти от азиатски произход европейските заводи започнаха да обявяват принудително спиране. Tesla беше първата, която направи такова съобщение миналата седмица - нейната Gigafactory в предградията на Берлин (Германия) няма да работи от 29 януари до 11 февруари. Тази седмица заводът на Volvo Cars в Гент (Белгия), и заводът на Suzuki в Естергом (Унгария), също бяха частично затворени поради недостиг на компоненти.

Други автомобилни производители все още не изпитват недостиг на компоненти от азиатски произход, но вече пренасочват търговските кораби около Африка, за да избегнат проблеми в бъдеще. А това води до увеличение на разходите, при това много голямо, което вероятно ще се отрази на цените на автомобилите. И съответно от това ще пострадат потребителите.

Нови 6 проекта от автомобилната индустрия разкриват 500 работни места

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес