Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийна революция: учени превърнаха водата в гориво за електромобили

18 юни 2024, 16:11 часа • 14395 прочитания

Станфордският университет представи нова технология за съхранение на енергия - течна батерия. Това иновативно решение се основава на течни органични носители на водород (LOHC), които могат да съхраняват и освобождават водород с помощта на катализатори и високи температури.

ЕС: Има опасност Европа да загуби надпреварата за батериите

Екип от Станфорд, ръководен от професора по химия Робърт Уеймут, разработи начин за преобразуване на електрическа енергия в изопропанол, течен носител на водород с висока плътност. Изопропанолът може лесно да се съхранява и транспортира, което решава проблемите, свързани със съхранението и транспортирането на водороден газ.

Течната батерия на Станфорд предлага значителни предимства - висока енергийна плътност, безопасно съхранение при стайна температура и възможност за използване на съществуващата транспортна инфраструктура. Това прави технологията привлекателна за използване в различни области, включително възобновяема енергия и транспорт.

Още: Volkswagen избра Полша за завод за батерии

Съществуват обаче и предизвикателства, като ниска ефективност на преобразуване и възможни емисии на CO2 при освобождаване на водород. Въпреки тези предизвикателства, течните батерии могат да бъдат обещаващо решение за дългосрочно съхранение на енергия, което изисква допълнителни изследвания и технологични подобрения.

Протести срещу литиева мина в Португалия

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес