Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт посочи максималния пробег при покупка на кола на старо

13 декември 2022, 11:07 часа • 9828 прочитания

При покупка на употребяван автомобил един от най-важните въпроси, които задава бъдещият собственик, е „какъв е пробегът“ на съответното превозно средство. И от това, до голяма степен, зависи и неговото евентуално придобиване.

Всъщност, отговорът на подобен въпрос е доста труден и съдържа редица условности. Според експертите от NJCars, всичко до голяма степен зависи от марката и модела на автомобила. При по-старите коли пробег от дори 300 000 км може да не представлява проблем, защото техните двигатели са направени, за да изкарат 500 000 км. След това моторът трябва да се ремонтира.

Проблемите при такива коли обаче може да засегнат други области – като купето, например. Затова и по-правилният подход е да се търси кола на около 150 000 км. Трябва обаче да се обърне внимание не само на изминатите километри, но и от конструкцията на самото превозно средство, както и на неговото оборудване.

Вариаторна трансмисия и такава с два съединителя може да се нуждаят от ремонт много по-рано в сравнение със същия модел, оборудван с класическа ръчна или автоматична скоростна кутия. Състоянието на системата за задвижване също е от основно значение, особено ако тя е на четирите колела.

Експертите допълват, че възрастта на автомобила не трябва да се счита за решаващ фактор при покупката. В случая трябва да се обръща особено внимание на състоянието на каросерията Ако всичко е наред нам, тогава конкретната кола може да бъде купена.

Не бива обаче да се взимат пребоядисани автомобили, тъй като те обикновено са претърпели инцидент и най-вероятно имат скрити проблеми. А ако колата е боядисана лошо, тогава бъдещият собственик ще трябва да се справя и с корозия.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес