Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BMW X1 xDrive25i: Перфектен баланс (тест-драйв)

18 март 2016, 18:25 часа • 42999 прочитания

Постига се трудно, но очевидно тук инженери и дизайнери са успели в това начинание. Макар дизайнът да е еволюционен, друго не съм и очаквал, в технологично отношение всичко е революционно ново за модела. Резултатът е, че остарелият и силно разграничаващ се от другите членове в семейството дизайн сега е много привлекателен за окото. Напречно разположеният отпред двигател отнема от харизмата и чара на първото поколение, но спомага да се неутрализира един от основните проблеми досега: малкото пространство в интериора. А той, освен че е пораснал, е вече много добре оборудван и изпълнен. Не бих сгрешил с обобщението, че второто поколение на Х1 е по-добро във всяко едно отношение: по-просторен е, много по-атрактивен и значително по-комфортен от предшественика си. След четири дни на борда му вече мога да твърдя, че това е перфектният автомобил за мен и 3-членното ми семейство. Разбира се ще си остана с тази мечта, тъй като BMW не е по джоба на всеки, по моя със сигурност. За съжаление, защото X1 е чудесен.

 

Боядисан в безличен сив металик и хвърлен в софийското меле, оригиналът лесно можеше да се обърка с комбито на Серия 3. Той бе построен върху платформата на предишната „тройка“, Е90, като бе висок само 1,53 см, т.е. 14 см по-нисък от X3 и 25 см по-малко от X5. X1 приличаше на подсладенa 4х4 версия, която минаваше относително незабелязана през вълната на движението, но отговаряйки изцяло на нуждите на своя собственик. Последното твърдя, защото иначе този невзрачен модел, за който в BMW имаха опасения да не изяде X3, бе реализиран в тираж от 730 000 бройки за 6 години! Тази цифра я разбирам сега, докато чета официалната информация, и трябва да си призная, че оставам изненадан.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА СНИМКОВА ГАЛЕРИЯ НА BMW X1

Аз не го харесвах. Изглеждаше странно, непривлекателно, беше тесен, изпълнението му не бе на нивото на BMW, нямаше финес. Единственият му чар се криеше във факта, че бе с надлъжно монтиран двигател и преимуществено пренасяне на въртящия момент от xDrive системата към задната ос. Сега си задавам следния въпрос: какво ли ще напиша след 6-7, когато се появи третото поколение на Х1? Защото сега, новият Х1 е неутрализирал всички слаби черти на предшественика си и вече мога да кажа, че е един от най-балансираните модели в цялата гама на баварците. Изключително много ми допадна, дори се учудих на себе си, а и се подразних, че мнението ми за предишното и настоящето поколение може да е толкова диаметрично противоположно. Но за всичко това си има обясними причини.

 

Два са проблемите, които отчитам като основна трудност пред новото BMW X1 да повтори успеха на оригинала. Първата е свързана с цената. Ясно е, че BMW е луксозен бранд, който струва повече от конкурентите, но именно конкуренцията е основното, което би могло да попречи. Защото SUV класът се разрасна до такава степен, че се превърна в много по-важен от повечето традиционни сегменти, в които BMW може да разчита на натрупания през десетилетията успех. Но BMW X1 вади много повече аргументи в своя полза, отколкото имаше в предишните шест години на пазара. Вярно, носталгичен съм по надлъжно разположения двигател, но баварците са ми доказали през годините, че трудно допускат грешен ход. Затова нямам абсолютно никакви притеснения и забележки за новата UKL платформа, върху която са изградени Серия 2 Active/Grand Tourer и новото MINI. Да, и двата с предно задвижване. А сега, за пръв път в семейство „Х“, има модел с предно предаване. Предрасъдъците тук не ми влияят, защото кой ще си го купи? Изборът си остава xDrive, а управлението е далеч, далеч по-добро спрямо това на оригинала.

 

Също много различна, макар и еволюционна, е визията на новото Х1. Солидните пропорции, мощното излъчване и динамичните линии гарантират откроимо присъствие. То веднага се разпознава като най-новия член на семейство „X“, а аз и моето семейство се чувстваме чудесно на борда му. Дори започнах да си мечтая за него като за личен автомобил, защото го намирам за изключително балансиран във всяко отношение. Гали егото ти, защото все пак седиш по-високо спрямо повечето участници в движението, но същевременно с това не е толкова крещящ, колкото са другите големи SUV модели. Дава ти нужното чувство на превъзходство с по-големите си размери, но остава компактен, което в безбройните завои в Родопите си оказва голямо влияние. От друга страна е много по-просторен от предшественика си, което го прави идеален избор, ако семейството ти е само с един малък член. И не на последно място ще отбележа, че 231 бензинови „коне“ могат да ти показват до 8,5 л/100 км извън града, което аз намирам за жестоко.

 

И ако част от казаното горе може да се определи като субективно, то в следващите редове ще дам само обективни критерии. В сравнение с предшественика му височината на Х1 е увеличена с 53 мм, което допринася за по-добрия повишение пространствен комфорт в интериора. Значително повдигнатата позиция на седене (+ 36 мм отпред и + 64 мм отзад) оптимизира обзора върху случващото се на пътя. Мястото за коленете отзад е увеличено с 37 мм при серийното оборудване респективно с до 66 мм при предлаганата като опция, регулируема надлъжно задна седалка. Вместимостта на багажника е 505 литра или 85 литра повече спрямо предходния модел. За допълнителна гъвкавост като опция се предлагат сгъваема облегалка на седалката на пътника до водача, както и регулируема надлъжно с 13 см задна седалка. Оформлението на интериора е добре познато, но качеството на изпълнение е много по-високо спрямо предходния модел. Серийното оборудване включва климатична инсталация, аудио система с USB и AUX-In букси, както и система за управление iDrive с 6,5-инчов свободно стоящ монитор на арматурното табло. Новост е въвеждането на Head-Up дисплей, както и Асистент за шофиране Plus, включващ няколко подсистеми за асистиране на управлението и повишаване на безопасността.

 

Пълният си чар BMW X1 xDrive25i разкрива на пътя. По натоварената „Тракия“ на 3 март виждам на бордкомпютъра разход от 8,1 л/100 км. Отдавам го на многото коли и движението ни с не повече от 120 км/ч. В обратната отсечка по магистралата обаче няма толкова коли и натискам педала на газта. Разликата е, че стига максимум до 8,5 л/100 км. Трудно ми е да го повярвам, но истинските качества на Х1 изпъкват в многобройните завои към Девин, през „Превала“ към Смолян и обратно. Много завои, редуване на лош с много добър асфалт, повишено внимание за паднали камъни на пътя, дъжд в единия ден, не малко коли. Останах впечатлен. Много по-лек от своите събратя, Х1 е много прецизен в завоите, също така и много икономичен, като през четирите дни с него 8,7 л/00 км бе най-високият разход, който ми показа. Това стана през „Превала“, където вървях преди снегорините да минат и опесъчат валящия сняг. Без затруднения и някакви инфарктни ситуации, благодарение на xDrive. Автоматикът се справя чудесно, а 231 к.с. са повече от достатъчни и за динамично шофиране, и за спокойно круизване. Дори бих казал, че този двигател толкова добре пасва на Х1, че за пръв път бих предпочел SUV с бензинов двигател, а не с дизелов. Наскоро карах Hyundai Tucson и KIA Sportage, конкурентни като габарити и тегло модели, с топ дизеловия им 2,0-литров дизел със 192 к.с. Е, той харчеше точно толкова, колкото този 2,0-литров бензинов мотор с 40 к.с. повече. Който върви два пъти повече. Да виждаш разлика само около 1-1,5 л/100 разход между реални и заводския показател, е, това заслужава адмирации.

 

Но адмирации заслужава целият комплект. Ако се оглеждате за компактен 4х4 (и парите не са условиеТО), то Х1 трябва да е начело на списъка ви. Просторен е, икономичен, предлага чудесен интериор, много по-забавен за управление, отколкото може да се очаква. В действителност Х1 е толкова добър, че се чудя на кого му трябва Х3 – освен ако допълнителното пространство не е абсолютно задължително.

 

Технически характеристики

BMW X1 xDrive25i

Размери

Дължина, мм: 4439

Широчина, мм: 1821

Височина, мм: 1612

Междуосие, мм: 2670

Маса, кг: 167

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, битурбо

Работен обем, куб. см: 1998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 231 при 5000-6500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1250-4800

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 240

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,4

Среден разход, л/100 км: 7,3

Вредни емисии СО2, г/км: 149-152

Базова цена на тествания модел, лв. с ДДС: 83 300

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 108 224

КОНКУРЕНТЪТ

Mercedes-Benz GLA 250 4matic

Размери

Дължина, мм: 4417

Широчина, мм: 1804

Височина, мм: 1494

Междуосие, мм: 2699

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1991

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 210 при 5500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 350 при 1200-4000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,1

Среден разход, л/100 км: 6,5

Вредни емисии СО2, г/км: 153-150

Базова цена на модела, лв. с ДДС: 66 889

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес