Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автомонтьор съветва как да удължите живота на автомобила

01 август 2024, 16:28 часа • 1434 прочитания

Собственик на автомобилен сервиз с голям опит като механик даде своите съвети за удължаване на живота на автомобила, като подчертава важността на спазването на препоръките на производителя.

Как да се грижим за автомобила си в жегите? (ВИДЕО)

За повечето нови автомобили, особено висококачествените, се препоръчва поддръжка на всеки 15 000 км. Изключение правят съвременните китайски автомобили, които могат да имат различни сервизни интервали, допълва механикът, цигиран от изданието TCH24.

За автомобили с голям пробег поддръжката трябва да се извършва на всеки 10 000 км. Основните точки на поддръжка включват проверка на окачването, проверка на двигателя и течностите за течове (масло, антифриз, спирачна течност), смяна на филтри на всеки шест месеца и редовна диагностика за идентифициране на скрити проблеми.

Още: Проблеми за годишния технически преглед с кола на бензин: Рамката за която да знаем

Експертът посочва, че има два вида шофьори - тези, които спазват стриктно правилата, и тези, които отлагат ремонта до последния момент. Важно е да намерите баланс и да се доверите на механика, на който сте поверил колата си. Препоръчително е автомобилът ви да бъде обслужван в един сервиз (като при лекарите), така че техникът да знае цялата история на автомобила и да идентифицира проблемите навреме.

Можете да спестите от поддръжка, само ако „лекувате“ колата си навреме. Ако диагностиката покаже необходимостта от подмяна на части, по-добре е да направите това незабавно, за да избегнете сериозни щети в бъдеще. Често собствениците разчитат на продажбата на автомобила си и отлагат ремонта, което води до постепенно влошаване на състоянието на превозното средство.

Кои миризми от двигателя не трябва да се пренебрегват?

Много хора се опитват да спестят пари за резервни части, но предпазливостта е важна тук. Добрият майстор ще ви помогне да изберете висококачествени части, без да е необходимо да използвате скъпи оригинали. Важно е обаче да се разграничат добрите аналози от евтините резервни части, които бързо могат да се повредят.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес