Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работници от "Емко" обвиниха държавата в кражба, от "Дунарит" ги подкрепят

06 октомври 2017, 16:00 часа • 4139 прочитания

След като в началото на седмицата (2 октомври) работниците от "Емко" се събраха пред Министерски съвет, днес (6 октомври) те сториха същото, макар лицензът за внос и износ на предприятието да беше върнат. Оръжейниците от предприятието, подкрепени и от техните колеги от "Дунарит", скандираха "мафия" и "оставка" под прозорците Министерски съвет.

По-рано Нова телевизия съобщи, че "Емко" е влязъл в забранителния списък за търговия със САЩ, а това още повече създава напрежение сред служителите. Директорът на "Емко"-Монтана Красимир Падарев заяви пред Actualno.com, че това е стара история и не е информиран за някаква новост по нея.

Протестиращите заявиха, че държавата е върнала лиценза на предприятието за търговия, но е откраднала договорите им. Според Красимир Падарев в момента "Кинтекс" краде продукцията на "Емко". "Това е разбойничество.В нашия регион вчера и онзи ден в общинската болница във Враца се подават оставки, защо - ами просто няма пари! Къде са парите, ами в Бургас, където стои продукцията ни. Договорите могат да бъдат прекратени по два повода: ако ние не произведем в срок продукция, но ние произвеждаме предстрочно, продаваме на “Кинтекс”, а държавата в неговото лице връща празен кораб", заяви Падарев. По думите му зад това стои премиерът Бойко Борисов.

Припомняме, че заради отнетия лиценз на завода, производството на продукцията бе изнесено във ВМЗ-Сопот. Изпълнението на вече подписаните договори с чуждестранните компании ще се забави с около 2 месеца, но пък от ВМЗ са предложили по-ниска цена.

Протестиращите помолиха премиерът Бойко Борисов да върне договорите на работниците, а в замяна на това те ще спрат да протестират.

Междувременно работниците на “Дунарит” заявиха, че се притесняват предприятието да не се провали на международните пазари заряди всички неща, които бяха публично оповестени. Те казаха, че са над 2000 души, които де страхуват, че ще останат без работа.

И на този протест се забелязват политически лица. Тук в депутатът от БСП Жельо Бойчев, лидерът на “Движение 21” Татяна Дончева и Румен Петков от АБВ, Бойко Ноев също е тук.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес