Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петкова: Има още две големи банки, готови да инвестират в АЕЦ "Белене"

15 декември 2016, 19:35 часа • 2490 прочитания

"Индустриалната търговска банка на Китай прояви интерес към финансирането и изграждането на проекта АЕЦ "Белене". Така министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова потвърди желанието на инвеститорите в ефира на bTV. За интереса на китайците стана ясно още вчера (14.12.16 г.) след среща с Индустриалната търговска банка на Китай и представители на държавата в Министерския съвет.

„Те сами настояха за тази среща. Потвърдиха интереса си за изграждането на АЕЦ "Белене", след като се запознаха с условията ни. Условията ни са проектът да се реализира изцяло на пазарен принцип, без да се заставяме да изкупуваме произведената електроенергия. Тези условия бяха категорично заявени и те приеха. До момента България е дала по проекта над 2,5 млрд лева“, каза Петкова.

Възраждането на проекта за изграждането на АЕЦ "Белене" е възможно, след като НЕК ЕАД заплати на АО „Атомстройекспорт“ сумата от 601 617 133 евро, присъдена за произведено оборудване по арбитражното дело между двете компании, а руската компания от своя страна се отказа от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви.

След като оборудването вече е собственост на НЕК, според министър Петкова сега е времето да се прецени как по най-рационален начин то може да бъде използвано.

Тя подчерта, че първо трябва активите и пасивите по проекта да се отделят в едно отделно търговско дружество, което в последствие да бъде приватизирано. Петкова увери, че ще се стреми да вземе максимална цена за тези активи.

Министър Петкова не скри радостта си от големия интерес на инвеститорите към АЕЦ „Белене”. „Аз съм приятно изненадана, че има такъв инвеститорски интерес“, заяви Петкова. Тя разкри и че освен най-голямата китайска държавна компания има още две такива компании, които са заявили интерес към проекта "Белене".

Индустриалната търговска банка на Китай е една от най-големите банки в света. 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес