Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Границите на проблема "КТБ" липсват, когато става въпрос за милиони

14 октомври 2014, 21:00 часа • 58965 прочитания

Границите на случая „КТБ” непрекъснато се разширяват в публичното пространство. Поредният „анекс” е случаят в Парк Росенец, където познатият като неуспял министър на инвестиционното проектиране, автор на скандалния ОУП в Царево и главно действащо лице в „Дюнигейт” арх. Калин Тихолов е главна действаща фигура и тук. Заради ОУП в Царево, ЕК започна наказателна процедура.

Защо е толкова важен „Росенец” – мястото на практика се превръща в руски анклав на българска територия, смята разследващият сайт „Биволъ”. На 19.03.2014 фирмата „Хермес Солар” ООД придобива терените в „Росенец” – общо 8173 кв.м. и три сгради – за 1 706 247 лв., показва справка в Имотния регистър. Тези апетитни земи вече са подготвени за строеж в края на 2013. С ПУП, одобрен от Община Бургас по предложение на кмета Димитър Николов от ГЕРБ, 175,5 декара от бившата почивна база „Росенец“, принадлежащи на фирмата с руски собственици „Стрейтлайн“, са регулирани за курортно строителство. С изпълнението на строежа се заема „Главболгарстрой”.

Оказва се обаче, че фирма „Хермес Солар” има 18 млн. лева дългове към КТБ – заради просрочия на лихви по взети заеми. Нов „Росенец” строежът на новите „сараи” си върви. Строежът на мястото на бившата ветроходна база с яхтено пристанище в Парк Росенец (Отманли) започва официално на 22-ри юли тази година. Четири дни по-рано обаче собствеността на „Хермес Солар” е променена – силният човек и собственик там става Снежана Карова. А книгата с хартиения регистър на дейностите по строежа странно защо е заключена в сейфа на шефката на РДНСК Ваня Радева, посочва „Биволъ”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес